INTERVIU | COSMIN STAN: „Anul 2022 a fost excepțional, atât pentru mine, cât și pentru club!”

Ne apropiem de finalul celui mai bun an din istoria fotbalistică a Dumbrăviței. 2022 ne-a adus promovarea istorică în Liga a II-a și un parcurs nesperat de lung în Cupa României, unde am avut șansa de a ne duela cu formații de top ale fotbalului românesc, precum Rapid și CFR Cluj. Pauza de iarnă ne găsește pe un loc de menținere în Liga a II-a, având cea mai bună clasare dintre cele trei reprezentante ale județului Timiș la acest nivel! O analiză a ceea ce s-a întâmplat în ultima jumătate am încercat să facem împreună cu antrenorul Cosmin Stan, principalul artizan al ascensiunii spectaculoase a Dumbrăviței fotbalistice.

Cosmin, până să analizăm sezonul acesta de toamnă, te-aș ruga să descrii cum a fost anul 2022 pentru tine. Cu siguranță, în cariera ta de antrenor nu are pereche!

Da, așa e. Un an senzațional, cu foarte multe bucurii. Aici aș începe cu promovarea în Liga a II-a, apoi cu parcursul în Cupa României, unde am atins faza grupelor și am întâlnit niște adversari foarte puternici de primă ligă, campioana României și Rapid București. Dacă tot m-ai întrebat pe mine personal, am avut ca adversari antrenori foarte grei ai României, foști fotbaliști mari ai țării și am ajuns să mă duelez cu ei. Acest lucru nu poate fi decât o mândrie. Nu în ultimul rând, parcursul din Liga a II-a îl consider unul bun spre foarte bun, având în vedere că eram o echipă fără experiență la acest nivel și ne-am păstrat în mare parte nucleul de jucători din Liga a III-a, nu am adus jucători cu nume sau cu mare experiență. Cu atât mai mult, putem spune că tot anul 2022 a fost unul excepțional, atât pentru mine, cât și pentru club.

Am stat de vorbă pe îndelete și în vară, după promovare. Să ne referim la ce a urmat după accederea în Liga a II-a, pentru că au fost câteva săptămâni stresante pentru club și pentru tine. Cum le-ai trăit?

Au fost stresante doar prin prisma faptului că nu știam dacă vom evolua în Liga a II-a. Altfel, lucrurile pe care un antrenor trebuie să le facă într-o pauză competițională sunt aceleași. Trebuie să găsești jucători care să se muleze pe filosofia clubului. Deci, au fost lucruri normale. Dar stresul a fost foarte mare, pentru că până în ultima clipă nu știam dacă vom juca în Liga a II-a și mă refer aici la chestiunile legate de certificare și de omologarea stadionului.

În discuția pe care am purtat-o după promovare, îmi spuneai că îți alegi jucătorii după un singur criteriu: foamea de performanță. Ai văzut acest „ingredient” la cei pe care i-ai ales în vară?

Exact așa i-am și ales. Au fost jucători care au dat randament și jucători care nu au dat randament. Nu poți să ai o carte câștigătoare dinainte și toți cei care vin să devină foarte utili în ceea ce urmează. Unii jucători se integrează mai greu. Dar pot să zic că, dintre cei veniți în vară, cam pe jumătate i-am „ghicit”.

Au și venit poate ceva mai mulți jucători decât ai preconizat, mai ales că au plecat și câteva piese de bază din lotul de anul trecut…

Practic, au plecat doar doi jucători de bază, Făgărășanu și Schinteie. Ei au fost singurii jucători pe care noi ne-am dorit să-i păstrăm, dar ei și-au făcut calculul lor și au ales să meargă în Liga a III-a. Ceilalți jucători care au plecat au jucat foarte puțin și nu am vrut noi să îi păstrăm în Liga a II-a. O situație aparte a fost cu Martinov, care inițial a plecat dar după două etape a revenit la echipă. Într-adevăr, am încercat să facem un lot mai numeros, pentru că erau multe meciuri de jucat. Au fost 16 meciuri în campionat, preconizam că vom juca și în Cupa României dar nu mă gândeam că vom ajunge atât de departe și că vom mai disputa cinci jocuri. Deci, au fost 21 de meciuri în total…

Maximum posibil. Mai mult de 21 de meciuri, nici nu puteați juca în această toamnă!

Exact! Am și spus atunci că încercăm să facem un lot mai numeros decât în Liga a III-a, cu o concurență bună pe posturi. Și cred că am reușit acest lucru.

„Aș împărți sezonul de toamnă în cinci părți”

Dacă îți spunea cineva în vară că veți aduna 19 puncte și veți ierna, practic, pe un loc de menținere în Liga a II-a, ai fi fost mulțumit?

Mă cunoașteți destul de bine, știți cum gândesc eu fotbalul. Răspunsul la această întrebare e simplu: eu îmi doream ca a cum să fim undeva spre zona play-off! Nu am fost departe de ceea ce mi-am dorit. Cred că dacă aveam o victorie în plus, încă am fi fost în cărți pentru play-off. Dar să nu-L mâniem pe Dumnezeu, e mai mult decât bine și mai mult decât onorabil ce am făcut până acum în Liga a II-a. Cele 19 puncte, agonisite cu foarte multă muncă, cred că reflectă foarte bine realitatea. Dacă am face o analiză a sezonului de toamnă, eu l-aș împărți în cinci părți. Prima – în care includ pregătirea și meciul de debut, cu Viitorul Târgu Jiu – poate fi definită prin entuziasm. În a doua parte, am întâlnit cinci adversari consecutivi care și-au propus intrarea în play-off. Iată că patru dintre aceste echipe sunt acolo, în zonă, iar a cincea, Concordia Chiajna, încă păstrează șanse foarte bune de a prinde primele șase. Cred că lipsa de experiență s-a văzut în aceste jocuri, mult prea repede am dat de adversari grei. În partea de mijloc a sezonului, am întâlnit echipe de calibrul nostru, echipe de mijlocul clasamentului sau de partea inferioară a ierarhiei, în care am făcut foarte multe puncte. Această parte aș numi-o ca normalitate. Apoi am intrat în partea a patra, meciurile din grupele Cupei României, cu Rapid și CFR Cluj, și meciurile de campionat care au fost în apropierea lor. E clar că acele două jocuri ne-au stors din energie, pe parte fizică și pe parte de concentrare, am avut foarte mult de suferit în campionat. Spuneam atunci că meciurile din Cupa României ne-au adus mari deservicii pe termen scurt, am anticipat că va veni și partea a cincea, în care experiența acumulată nu există să nu se vadă. A venit chiar un pic mai repede această fază, eu preconizam că abia din primăvară se va simți acea experiență câștigată cu Rapid și CFR Cluj. Dar a venit această ultimă parte, cu victorii fără gol primit, victorii concludente și acum regretăm că s-a terminat sezonul de toamnă.

Din păcate, organizarea meciurilor cu Rapid și CFR a scos din nou în prim-plan gravele probleme de infrastructură pe care nu le are doar Dumbrăvița, ci Timișoara și Timișul, per ansamblu…

Sunt niște probleme care se discută în fotbalul timișorean de ani buni. Și nici nu știu dacă mai are rost să le discutăm, pentru că vorbim în van! Se vede clar că nu există nicio bază sportivă cât de cât acceptabilă, pe care să se poată organiza meciuri în Timișoara. E trist și nici nu cred că mai are rost să dezbatem, pentru că eu nu văd momentan nicio rezolvare pe termen scurt.

„Ne dorim trei jucători cu experiență pentru axul central”

Statistic vorbind, Dumbrăvița are cei mai mulți marcatori din Liga a II-a – 12. Abia spre finalul toamnei s-a conturat un om de gol, prin Petre Simon. Vei căuta și în această iarnă un asemenea jucător?

Eu aș zice că avem 13 marcatori, l-aș pune și pe Tismonar. Chiar dacă Stoi a fost creditat cu autogol în meciul nostru cu Ripensia, golul îl aparține în proporție foarte mare lui Tismonar. Nici nu știu dacă e bine… Preferam să am unul sau doi jucători care să marcheze 10 goluri și cred că era mai bine decât să înscrie tot lotul. Până la urmă, atacanții sunt cei care trebuie să marcheze, iar noi, din păcate, încă nu am găsit soluția ideală pentru a avea un marcator. Simon și-a dat drumul spre final, a reușit câteva goluri importante și foarte frumoase. Ceea ce căutăm noi mai departe e într-adevăr un atacant, unul masiv, de careu. Nu neapărat un marcator, dar un atacant masiv. Cred că ne lipsește tipul acesta de jucător. Pe lângă el, ne mai dorim să aducem un fundaș central și un mijlocaș central. Deci, în total ar fi trei jucători cu experiență pe care vrem să îi aducem, care să întărească axul central.

Tot statistica ne spune că sunteți una dintre cele mai disciplinate echipe din campionat. Doar Csikszereda a primit mai puține cartonașe galbene  decât voi. Au fost chiar trei meciuri terminate fără avertismente – cu Slobozia, Iași și, cel mai recent, cu Șelimbăr. E un aspect pe care pui preț, această disciplină în teren?

Mă surprinzi cu aceste statistici! Nu știam că suntem o echipă atât de cuminte. Adevărul e că discutăm în vestiar, înainte de meciuri, să nu facem lucruri prostești, să nu primim cartonașe galbene foarte ușor. În general, lucrurile acestea s-au respectat. Cred că excepția a fost meciul de la Baia Mare, unde am primit șapte cartonașe galbene. Spre rușinea noastră, cele mai multe au fost pentru trageri de timp. A fost un meci în care noi trebuia neapărat să ne ridicăm după acele înfrângeri consecutive, am condus cu 4-1, gazdele au revenit la 4-3 și a fost multă tensiune pe final. Cred că nu ne acuză nimeni acum că am tras de timp și am luat cele trei puncte la final. Da, cred că suntem o echipă disciplinată, iar cartonașele roșii pe care le-am încasat în meciul cu CSA Steaua le pun pe seama prostiei…

Nu putem vorbi despre o rivalitate propriu-zisă cu Poli și Ripensia, dar chiar și așa, cât contează pentru tine și pentru această echipă faptul că, pe tot parcursul iernii, veți fi cea mai bine clasată din Timiș?

În cea mai mare parte a sezonul, s-a întâmplat acest lucru. Cred că doar în două sau trei etape am fost inferiori Ripensiei în clasament. Nu știu cât de mult înseamnă acest aspect. La începutul sezonului, vedeam lotul Ripensiei drept cel mai bun dintre cele trei, iar pe al nostru cel mai modest, pentru că nu aveam jucători cu experiență. Dar uite că am reușit să ne clasăm înaintea celor două echipe din Timișoara și sper ca la fel să fie situația până la final. E foarte greu de crezut că toate cele trei echipe din Timiș se vor salva de la retrogradare. Eu mi-aș dorit mult acest lucru, dar cred că e imposibil, pentru că, din păcate, ne luptăm între noi.

„Să ne bucurăm cu toții, în 2023, de menținerea în Liga a II-a!”

Dacă spuneam la începutul dialogului că anul 2022 a fost unul senzațional pentru Dumbrăvița, la ce te aștepți de la 2023?

Pfuu… nici nu știu ce ar putea să fie mai bine în 2023 decât în 2022! Eu zic că o menținere în Liga a II-a la finalul acestui sezon ar fi într-un echilibru perfect cu promovarea din vara trecută. Ar fi, cred, o bucurie la fel de mare precum promovarea. Altfel, nu știu ce altceva ne-am putea dori, din punctul de vedere al rezultatelor!

La final, te-aș ruga să le transmiți un mesaj fanilor acestui club, care cu siguranță au devenit semnificativ mai mulți în ultimul an și jumătate, de când ai preluat postul!

Da, cred că acest lucru se vede cu ochiul liber. Cine citește ceea ce se întâmplă pe canalele de comunicare ale clubului, își dă seama că sunt tot mai mulți simpatizanți, sunt tot mai mulți suporteri pe zi ce trece, iar acest lucru îl consider din nou ca o mare mândrie. De la o echipă care avea 5-10 oameni alături în vara anului trecut, când am plecat la drum, acum are peste 100 de abonați și încă o grămadă de oameni care scriu constant pe Facebook și care sunt aproape de noi. Cred că e un lucru mare! Înseamnă că ne-am făcut treaba bine și e o mare mândrie, încă o dată o spun. Le doresc sărbători fericite tuturor simpatizanților noștri și nu numai, și celor care ne critică, pentru că de cele mai multe ori critica e constructivă. Să fie un an în care să ne bucurăm cu toții de menținerea în Liga a II-a!