Ștefan Dobay, pe… stadionul „Ștefan Dobay”

O surpriză frumoasă, astăzi, pentru clubul nostru. Ne-a vizitat la stadion nimeni altul decât Ștefan Dobay! E vorba despre nepotul fostului mare fotbalist al României interbelice, născut la Dumbrăvița, și care, de 6 ani, dă numele stadionului din comuna noastră.

Ștefan Dobay (53 de ani) care poartă numele bunicului său, este născut la Târgu Mureș și locuiește de 20 de ani la Budapesta, după ce a stat multă vreme în Germania, la Düsseldorf. El a venit astăzi la stadion însoțit de fiii lui, Maximilian și Vincent – strănepoții legendei.

„Am fost foarte mândru când am auzit că stadionul din satul lui natal îi poartă numele. A trebuit să le arăt și copiilor mei, să înțeleagă cine a fost străbunicul lor. Am intrat și pe teren, am tras câteva șuturi la poartă. Ne-am simțit bine, ne-am simțit mândri. E o bucurie să văd că încă sunt oameni care își amintesc de bunicul meu”, ne-a spus Ștefan Dobay jr.

Oaspetele nostru de astăzi și-l amintește bine pe bunicul său. Ba chiar ne-a povestit o anecdotă care spune multe despre verticalitatea morală a celui poreclit „Calul”:

„Era un om foarte direct, un om foarte bun, credincios. Iar în fotbal avea o experiență extrem de bogată. Eu n-am fost deloc talentat la fotbal, aici nu l-am moștenit. Dar tatăl și bunicul meu au încercat să facă fotbalist din mine și m-au dus la ASA Târgu Mureș. Aveam 7-8 ani, cam așa ceva. Bunicul a fost și antrenor la națională, printre altele, și avea oricum ochiul format. Nu trebuia să se uite prea mult să vadă ce nivel am. Dar toți antrenorii de la centrul de juniori de la ASA îl respectau enorm pe Pista bácsi – așa îi spuneau. Și n-au avut curajul să-i spună că n-am deloc talent. Ei îi tot spuneau: «băiatul e foarte talentat, e foarte bun», la care bunicul meu le răspundea «Taci, mă, că văd și eu care e situația!». Avea și o vorbă: din măgar nu faci cal de cursă”.

Ștefan Dobay jr. își mai amintește respectul pe care îl sădea în rândul mai tinerilor săi colegi antrenori. Retras la Târgu Mureș, era deseori vizitat de fotbaliști în activitate sau tehnicieni, pentru un sfat din partea legendei: „Venea de multe ori Laci Bőlőni, veneau jucători și antrenori chiar din București, și vorbeau ore în șir despre fotbal cu bătrânul. El a scris și o carte, Șut… goool! Țin minte când lucra la ea, fiecare pagină a bătut-o la mașină. Și l-am însoțit în centrul orașului Târgu Mureș, la lansarea cărții”.

Ne-a bucurat enorm vizita nepotului lui Ștefan Dobay la Dumbrăvița. Îl așteptăm cât mai curând din nou alături de noi, pentru a ne povesti mai multe despre legendarul său bunic.

Ştefan Dobay s-a născut la Dumbrăvița, în 1909, iar vreme de zece ani a evoluat pentru Ripensia Timișoara. A fost de patru ori campion al României alături de roș-galbeni şi tot de atâtea ori golgheter al primei ligi. De asemenea, dumbrăviţeanul are în palmares şi două Cupe ale României. Pentru echipa naţională a marcat 20 de goluri, în cele 41 de selecţii. S-a stins din viață la 7 aprilie 1994, la Târgu Mureș.

Din primăvara anului 2018, stadionul din comuna noastră poartă numele lui Ștefan Dobay.