Următorul adversar: CSC Șelimbăr, o formație ce a prins rădăcini în Liga a II-a
Ultimul meci de campionat din 2022 îi va pune față în față pe băieții noștri cu CSC Șelimbăr, formație aflată la al doilea sezon consecutiv în Liga a II-a, nivel la care pare să se fi stabilizat. Localitatea e celebră mai cu seamă pentru bătălia din octombrie 1599 (an înscris, de altfel, în denumirea clubului) în care oastea Țării Românești, condusă de Mihai Viteazul, a răpus armata nobilimii maghiare din Transilvania, condusă de cardinalul Bathory. Pe plan fotbalistic, Șelimbărul a început să se remarce la nivel național doar în ultimul deceniu, iar prin clubul actual a cunoscut o ascensiune deosebită în ultimii ani.
Fotbalistic, Șelimbărul s-a fixat pentru prima oară în sistemul divizionar în sezonul 2012/2013, atunci când defucta grupare Sevișul a participat în Liga a III-a (terminând pe locul 11 în Seria 6). Respectiva formație s-a desființat în 2016, dar în același an s-au pus bazele unui nou club, Viitorul Șelimbăr, care a participat direct în Liga a IV-a Sibiu. În 2019, s-a produs promovarea în Liga a III-a, după o „dublă” de baraj cu laureata județului Harghita, CS Gheorgheni (5-3 la „general”). Iar după un prim sezon în „C”, care a prins echipa pe locul 3 în Seria 5 în momentul întreruperii cauzate de pandemie, a urmat stagiunea promovării istorice în Liga a II-a, cu antrenorul Florin Maxim la timonă. În ediția 2020/2021, Viitorul Șelimbăr a încheiat prima în sezonul regular din Seria a 7-a, trecând în barajul de promovare mai întâi de Crișul Chișineu Criș (4-2 la „general”), iar în finală de conjudețeana Măgura Cisnădie (2-0 în deplasare, 1-1 pe teren propriu).
În sezonul trecut, la prima participare în Liga a II-a, echipa din Șelimbăr (redenumită între timp CSC 1599) a încheiat pe locul 14 sezonul regular, pentru ca în play-out să urce până pe locul 2 în Grupa A, după o serie de șase meciuri fără înfrângere în această fază a campionatului.
În actualul sezon, CSC Șelimbăr a pornit ca din pușcă, ocupând fotoliul de lider al Ligii a II-a la finalul etapelor 2, 3 și 4. După un start cu maximum de puncte în primele trei runde, echipa sibiană a intrat pe o pantă descendentă, obținând un singur succes în următoarele 11 etape. De altfel, victoria de luni seară, 2-1, din deplasare, cu FK Csikszereda, a venit la capătul unei serii de 7 meciuri fără succes.
Până în urmă cu două runde, antrenorul echipei fusese Eugen Beza (aflat pe bancă și pe parcursul sezonului trecut), fiind înlocuit de Claudiu Niculescu, cel ce începuse această ediție ca antrenor al Politehnicii Iași.
Meciurile echipei din Șelimbăr se remarcă, în general, printr-un număr redus de goluri. De altfel, golaverajul echipei e 14-13. Pe plan ofensiv, constatăm că echipa a avut de suferit, marcând 10 goluri în 14 meciuri, excepția din acest calcul fiind victoria cu Politehnica Timișoara – 4-0, în etapa a 2-a. Un alt amănunt statistic ne arată că echipa din Șelimbăr marchează în principal după pauză. De altfel, din cele 14 goluri înscrise în acest sezon, unul singur a venit în prima repriză (în același meci cu Poli Timișoara, fiind marcat de Natea, în minutul 13). Golgheterul echipei este Octavian Ursu, ajuns la cota 4 grație „dublei” de luni, de la Miercurea Ciuc. Ciocâlteu (3), Manole (2), Luca, Natea, Raicea, Buzan și Tătar (câte 1) sunt ceilalți jucători care au scuturat plasa în acest sezon pentru cei porecliți „Călăreții Roșii”.
De la promovarea în eșaloanele naționale, echipa din Șelimbăr nu a disputat niciun joc oficial în comuna de proveniență. Primul sezon de Liga a III-a a fost început la Cisnădie și continuat la Avrig, oraș în care s-a rămas și după accederea în Liga a II-a. Odată cu play-out-ul ediției trecute de campionat, echipa și-a organizat meciurile de acasă la Râmnicu Vâlcea, pe stadionul „Municipal”, o arenă ce poate găzdui 15.000 de spectatori.
Tot pe arena din Râmnicu Vâlcea se vor duela și băieții noștri cu CSC Șelimbăr, în meciul ce va avea loc sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 11.00.
Foto: Facebook CSC 1599 Selimbar