Următorul adversar: FK Csíkszereda, urmașul unui club fondat în 1904

Într-un oraș în care hocheiul a fost mereu la putere, fotbalul a început să se dezvolte în mod remarcabil în ultimul deceniu. Cu toate acestea, la Miercurea Ciuc se joacă fotbal încă de la începutul secolului al XX-lea. Chiar pe sigla actualei FK Csíkszereda se menționează 1904 ca an al fondării. Puține surse documentare pot lămuri însă acest aspect, dar după toate probabilitățile a fost vorba despre o grupare de amatori, neînscrisă în competiții oficiale, care activa în perioada de final a Imperiului Austro-Ungar.

În 1919, după Marea Unire, apare Asociația de Educație Fizică din Miercurea Ciuc (Csíkszeredai Testnevelési Egylet), formație ce participă în campionatul României fără rezultate remarcabile, dar ajunge în eșalonul al doilea al Ungariei, în sezonul 1944/1945, într-o vreme când Ardealul de Nord trecuse sub stăpânire maghiară.

În perioada socialistă, fotbalul nu se dezvoltă spectaculos la Miercurea Ciuc, dar există o continuitate prin această veche echipă apărută în zorii secolului, care „pendulează” între eșaloanele trei și patru. Orașul reapare în Liga a III-a abia în 1971, iar până la Revoluție se laudă cu trei perioade petrecute la acest nivel, cu o clasare maximă pe locul 5, în sezonul 1973/1974. În a doua jumătate a secolului trecut, echipa poartă mai multe denumiri – AS Miercurea Ciuc, IUPS (Întreprinderea de Utilaje și Piese de Schimb), Tractorul și Rapid. Cu această ultimă denumire intră în epoca post-socialistă și se desființează în 2000, din cauza dificultăților financiare.

Echipa de fotbal a fost reactivată în 2010, sub denumirea CSM Miercurea Ciuc, iar în 2012 a preluat actuala denumire, Futball Klub Csíkszereda (în traducere, Fotbal Club Miercurea Ciuc). Din 2014, se leagă un parteneriat cu gruparea maghiară Puskas Akademia, prin care se pun bazele unui centru juvenil bine dezvoltat și a unei infrastructuri de invidiat pentru multe cluburi din România. Stadionul Municipal a fost reabilitat și renovat în ultimii ani, iar în vara aceasta a fost inaugurată o nouă tribună acoperită, de 1.400 de locuri. Arena dispune și de instalație de nocturnă, din toamna anului 2019!

În ceea ce privește echipa de fotbal, aceasta a crescut treptat în ultimul deceniu, deși nu a avut o ascensiune la fel de spectaculoasă precum Sepsi OSK, cealaltă grupare importantă din regiune. În 2014, s-a reușit promovarea în Liga a III-a, iar după cinci ani de încercări, în 2019, FK Csíkszereda a făcut pasul spre eșalonul secund al României – o premieră absolută în istoria fotbalului local. De altfel, în acel sezon, 2018/2019, formația pregătită la vremea respectivă de Valentin Suciu a ajuns în sferturile de finală ale Cupei României, din postura de divizionară C, reușind să elimine Dinamo București la lovituri de departajare.

 În eșalonul secund, impactul a fost dur, iar trupa din Miercurea Ciuc s-a găsit pe locul 17 la întreruperea cauzată de pandemie a sezonul 2019/2020. Lucrurile s-au așezat însă mult mai bine în anii ce au urmat, iar în ediția 2020/2021, a ocupat locul 5 în sezonul regular, păstrându-și poziția și după disputarea play-off-ului. În sezonul trecut, 2021/2022, FK Csíkszereda a ratat „la mustață” o nouă prezență în play-off, situându-se pe locul 7 după primele 19 etape disputate, iar în play-out a încheiat pe primul loc în Grupa A.

Înaintea etapei a 11-a, echipa din Miercurea Ciuc ocupă locul 6 în clasament, cu 17 puncte (5 victorii, 2 remize, 3 înfrângeri). Ciucanii au al treilea golaveraj din campionat, +7 (15-8), fiind depășiți doar de CSA Steaua (+12) și Unirea Slobozia (+8). Golgheterul echipei este Lorant Kovacs, mijlocașul revenit în vară de la Sepsi OSK. El a înscris de patru ori în actualul sezon, de fiecare dată din penalty!

Antrenorul echipei este Francisc Dican (54 de ani), fost mijlocaș în prima divizie la Victoria București și „U” Cluj, cu experiențe externe în Franța (la Guegnon) și Ungaria (Nyíregyháza Spartacus). Ca antrenor, s-a pregătit pe „U” Cluj, Unirea Alba Iulia, CFR Cluj, Chindia Târgoviște (în cea mai mare parte în calitate de secund). L-a asistat și la Miercurea Ciuc pe fostul antrenor, Valentin Suciu, preluând din primăvara acestui an postul de „principal”.

Partida FK Csíkszereda – CSC Dumbrăvița, din etapa a 11-a a eșalonului secund, va avea loc sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 11.00.