Următorul adversar: Progresul Spartac București
Ultima deplasare a sezonului regular din Liga a II-a ne poartă în zona Capitalei, pentru un duel cu o altă nou-promovată, Progresul Spartac București. Fondată în 2014, echipa care își desfășoară activitatea la baza sportivă din Intrarea Vrabiei nu își revendică palmaresul fostului Progresul (ex-B.N.R., ex-FC Național), cu care împarte doar culorile tradiționale (bleu-albastru) și câteva elemente de identificare comune, printre care frunza de platan de pe stemă. Actuala divizionară secundă își propune să ducă mai departe spiritul progresist și are alături un nucleu de fani fideli, care o însoțește inclusiv în deplasări (cum s-a întâmplat chiar săptămâna trecută, la Miercurea Ciuc).
Progresul Spartac a reușit să iasă din zona fotbalului municipal la finalul sezonului 2016/2017, când a câștigat Liga a IV-a București. Barajul de promovare în Liga a III-a părea compromis pentru bleu-albaștri, care au pierdut la „masa verde” manșa tur cu Voința Crevedia (Ilfov), din cauza lipsei de asistență medicală. Bucureștenii au întors însă spectaculos soarta promovării în retur, când s-au impus cu 6-2 în deplasare.
Au urmat cinci sezoane consecutive în Liga a III-a, de fiecare dată Progresul Spartac numărându-se printre protagonistele seriilor din care a făcut parte. La chiar prima participare în „C”, în sezonul 2017/2018, a ocupat locul 2 în Seria a II-a, la cinci lungimi în spatele Farului Constanța. Anul următor, a încheiat pe locul 3 în aceeași serie, fiind depășită de Rapid București (promovată) și CS Afumați. În 2019/2020, întreruperea campionatului cauzată de izbucnirea pandemiei de coronavirus a prins-o în fruntea Seriei a III-a, la egalitate de puncte cu CSM Slatina. Cele două au disputat, în august 2020, un baraj în dublă manșă pentru promovare, în care oltenii au obținut o dublă victorie cu 1-0. O nouă clasare pe podium a urmat în sezonul 2020/2021, când a terminat pe 3 în Seria a IV-a, după CSA Steaua București (promovată) și FCSB II. În fine, promovarea de care a fost mai mereu atât de aproape s-a realizat în vara anului trecut. Progresul Spartac a dominat autoritar Seria a IV-a, terminând neînvinsă sezonul regular (16 victorii și 2 remize), păstrându-și fără emoții fotoliul de lider și după play-off. În baraj, a trecut mai întâi de SC Popești Leordeni (1-0 în deplasare, 1-1 acasă), pentru ca în finală să dispună clar de CS Tunari (4-0 în deplasare, 3-1 pe teren propriu).
Progresul Spartac s-a ridicat spre Liga a II-a cu un lot relativ tânăr (cu mulți fotbaliști produși chiar în propria pepinieră), mânați de antrenorul Andrei Eremia (39 de ani), aflat încă din 2015 pe banca primei echipe a clubului.
Impactul cu Liga a II-a a fost un pic mai dur pentru tinerii progresiști, dar chiar și așa se află încă într-o postură ce le dă speranțe pentru menținerea în acest eșalon. Înaintea etapei a 18-a, bucureștenii ocupă locul 17, cu 16 puncte (3 victorii și 7 remize). Aparent (însă doar aparent!), Progresul Spartac traversează o criză de rezultate, adunând 12 meciuri consecutive fără victorie în campionat (precedenta s-a consemnat la 3 septembrie, 2-1 cu FC Brașov). Și totuși, isprava bleu-albaștrilor din runda precedentă nu e la îndemâna oricui: 2-2 la Miercurea Ciuc, cu FK Csikszereda, meci în care au revenit de la 0-2!
Pe teren propriu, Progresul Spartac a disputat 9 partide, reușind un singur succes (în amintitul joc cu Brașovul). S-au mai consemnat 4 remize și 4 înfrângeri pentru băieții lui Andrei Erimia. O explicație a parcursului de pe teren propriu poate fi și faptul că bucureștenii nu au disputat niciun joc pe arena proprie din Intrarea Vrabiei (e vorba de fosta bază „Prefabricate”, din Sectorul 4). Din cele 9 meciuri disputate până acum „acasă”, 3 s-au desfășurat la Clinceni și 6 pe „sinteticul” din cadrul Centrului Național de Fotbal din Buftea (cum va fi și cazul meciului de sâmbătă, contra echipei noastre).
În pauza de iarnă, progresiștii au încercat să adauge un plus de experiență la nivel de lot. Chiar și așa, clubul din Capitală are și în prezent una dintre cele mai scăzute medii de vârstă din Liga a II-a – fix 22 de ani! Au părăsit echipa Luca Florică, Alexandru Dițu, Valentin Mărgărit și Dragoș Lupescu, dar au sosit, în schimb, portarul Boison Winney (Spania/Liberia – Gloria Buzău), fundașul Felix Menn (Franța – Dante Botoșani) și atacanții Alexandru Despa (împrumut, Rapid București) și Ciprian Stanciu (Minaur Baia Mare) – ultimul fiind un jucător exponențial al Progresului din anii trecuți, revenit după aventura din Maramureș.
Iată cum arată lotul pe care îl are acum la dispoziție Progresul Spartac:
Portari: Mihai Ciontoș, Boison Winney, Alexandru Soare;
Fundași: Nicolae Leafu, Dănilă Parfeon, Mihai Șandru, Vlad Alexandrescu, Felix Menn, Patrick Ziepop;
Mijlocași: Andrei Grigore, Eugen Lixandru, Andrei Purice, Silvian Matei, Giovanni Petcu, Ionuț Costea, Mario Dumitru, Nicolas Tong, Andrei Ohaci, Vlad Marica;
Atacanți: Ciprian Stanciu, Ionuț Tudorache, Eduard Radu, Andrei Matei, Alexandru Despa.
Partida Progresul Spartac București – CSC Dumbrăvița, din etapa a 18-a a Ligii a II-a, va avea loc sâmbătă, 4 martie, de la ora 11.00, pe terenul sintetic din cadrul CNAF din Buftea.