Următorul adversar: Șoimii Lipova, dublă campioană în „C”, niciodată participantă în „B”
Vineri, primim vizita echipei Șoimii Lipova, în etapa a 3-a a play-off-ului. Întâlnim o grupare cu o veche tradiție la nivelul Ligii a III-a, care reprezintă și un paradox pentru acest nivel: în două rânduri a câștigat seria din care a făcut parte, însă niciodată nu a avut ocazia să joace în eșalonul al doilea. De fiecare dată, reorganizarea sistemului competițional a privat-o de o promovare pe care ar fi obținut-o oricând în condiții normale.
Clubul Șoimii Lipova s-a fondat în 1974, prin fuziunea a două grupări locale, Mureșul și Luptătorul. O altă reorganizare s-a produs în 1980 (anul menționat pe stema echipei), când s-a început o colaborare cu o întreprindere locală, clubul schimbându-și denumirea în Șoimii-Strungul, pe care avea să o poarte până în vara anului 1981. Clubul a fost inactiv în perioada 2010-2012, revenind în competițiile județene în urmă cu un deceniu, pornind de jos, din eșalonul al șaselea.
Clubul din orașul apelor minerale a fost aproape de o primă promovare în eșalonul al treilea în 1976. Atunci, a câștigat Campionatul Județean Arad, dar a pierdut barajul disputat în compania laureatei din Timiș, Laminorul Nădrag (1-0 și 0-2). Promovarea avea să se producă în 1980, atunci când la baraj a dat tot peste campioana județului vecin, Textila Timișoara, pe care a învins-o în ambele manșe, 2-1 și 3-1.
Au urmat 14 sezoane consecutive în Divizia C, în care cea mai bună clasare a fost realizată în sezonul 1991/1992. Șoimii Lipova a câștigat seria a XI-a, depășind la golaveraj Unirea Dej și având un punct peste Metalul Aiud și Motorul Arad. Cu toate acestea, formația arădeană nu a avut posibilitatea de a juca în Divizia B, deoarece FRF a decis reorganizarea eșaloanelor inferioare din vara lui 1992. Astfel, seriile Diviziei C se reduceau de la 12 la 4, iar primele patru clasate din fiecare serie și-au câștigat dreptul doar de a continua la acest nivel.
În acea perioadă, echipa era pregătită de Ioan Kocsis, ajutat de Ludovic Bubela (ca „secund” și jucător) și Ioan Ardelean, iar din lot făceau parte, Lovaș, Moldovan, Rad, Blajovici, Grădinaru, Danci, Bubela, Porumb, Dudaș, Bulzan, Jurcă, Stoinescu, Vărșăndan, Pupăză, Retfalvi, Szabo sau Labu.
Lipova a mai rămas două sezoane în eșalonul al treilea, de unde a retrogradat la finele ediției 1993/1994. Au urmat participări doar la nivel județean până în 2017, atunci când a devenit din nou campioană a Aradului și s-a întors în Liga a III-a după dubla victorie, 1-0 și 6-1, din barajul cu CS Diosig, campioana județului Bihor.
Au urmat, în ordine, clasări pe locul 6 (2017/2018), 2 (2018/2019), 2 (la întreruperea sezonului 2019/2020) și 1 (2020/2021). Din postură de câștigătoare a Seriei a 8-a, Șoimii Lipova a jucat, vara trecută, un prim baraj în dublă manșă cu sibienii de la Măgura Cisnădie (clasați pe locul 2 în Seria a 7-a), în urma căruia a fost eliminată din cursa spre promovare (1-1 și 1-2).
Aflată acum la a 19-a participare în Liga a III-a, Șoimii Lipova a încheiat sezonul regular pe locul 4, clasare pe care o menține și acum, înaintea etapei a 3-a din play-off.
Partida CSC Dumbrăvița – Șoimii Lipova se va desfășura vineri, 15 aprilie, de la ora 17.00, pe stadionul „Ștefan Dobay).
Foto: Returul barajului Șoimii Lipova – Măgura Cisnădie, încheiat 1-1, la 15 mai 2021. Sursa: sportarad.ro