Verdele, învins de Albu și ai lui

Echipa noastră de fotbal a fost învinsă cu 4-1 de a doua clasată din Superliga, Rapid București, în primul meci al Grupei C din Cupa României. Alb-verzii au fost gazde pe noul stadion din Giulești și au jucat cu mult curaj în prima repriză, reușind chiar deschiderea scorului. În partea a doua, giuleștenii au făcut diferența, avantajați însă ușor și de câteva decizii eronate ale brigăzii de arbitri, însă într-un final Rapidul s-a impus fără dubii.

Giuleștenii au controlat primele minute ale meciului, întâia șansă de gol a prim-divizionarei venind în minutul 4, atunci când Pănoiu a trimis cu capul peste poartă, după o centrare din stânga a lui Emmers. Echipa noastră a replicat în minutul 8, printr-un contraatac finalizat de Martinov cu un șut de la marginea careului, care a trecut însă peste poartă. Rapidul a mai avut câteva șanse importante, mai cu seamă prin atacantul central Dugandzic, care a reluat moale în minutul 10, iar apoi peste alte câteva secunde a fost blocat în careu de Trifon.

Scorul s-a deschis surprinzător însă la cealaltă poartă. Tot pe un contraatac, inițiat de pe stânga, Martinov l-a văzut liber pe flancul opus pe Toma Bodri, care a intrat în posesie, l-a depășit pe Fl. Ștefan și l-a învins pe Drăghia, cu un șut la colțul lung.

Rapidul a revenit în atac și a căutat cu insistență golul egalizator. Mai întâi, Albu (21) a reluat de la marginea careului, însă prea moale pentru a-i pune probleme lui Trifon. Un minut mai târziu, Emmers a centrat de pe stânga, iar Dugandzic a trimis incredibil peste poartă de la numai 4 metri. Același Dugandzic (29) a avut încă o reluare alături, din apropiere, cu un șut din întoarcere. În cele din urmă, golul egalizator a venit în minutul 34. Alexandru Ionuță a pătruns de pe stânga, a centrat, Dugandzic a prelungit cu capul, iar Alexandru Albu a reluat spre poartă tot cu capul, Trifon a atins mingea, dar nu a mai putut evita golul.

Echipa noastră a avut însă reacție și a avut cele mai importante șanse din finalul primei reprize. În minutul 40, Paulevici l-a deposedat pe Albu la 25 de metri de poarta Rapidului și a șutat puțin pe lângă țintă. Un minut mai târziu, același Paulevici a finalizat o acțiune prelungită de atac a echipei noastre cu un șut superb, de la 20 de metri, respins în corner cu mare greutate de Drăghia.

Repriza secundă a început mai bine pentru Rapid, cu trei oameni noi față de primul mitan (Sefer, Kait și Vojtus). Chiar Vojtus s-a aflat în prim-plan la prima ocazie a giuleștenilor de după pauză, în minutul 47, când a șutat din poziție centrală, de la 18 metri, dar Trifon a respins spectaculos. În minutul 50, echipa noastră a reclamat neacordarea unei lovituri de pedeapsă, la o fază la care Dussaut a căzut peste piciorul lui Martinov. Nu s-a indicat punctul cu var, dar s-a făcut, în schimb,1-2, în minutul 52, atunci când Emmers a executat bine de pe stânga o lovitură liberă, iar Alexandru Albu a reușit „dubla”, tot cu o lovitură de cap, trimisă peste Trifon, ieșit nehotărât dintre buturi. Rapidul s-a distanțat pe tabelă în minutul 58, după o fază la care Luca Bodri a fost lovit la marginea propriului careu de Sefer. Jocul a continuat, Xian Emmers a recuperat și a înscris cu un șut de la marginea careului, ușor din lateral dreapta, în colțul lung al porții lui Trifon. Șansă mare pentru rapidiști pe contraatac și în minutul 63, după o cursă de mai bine de 60 de metri a aceluiași Emmers și o combinație cu Alex Ioniță, dar cel din urmă a fost ghicit de Trifon.

Dumbrăvița a dat semne însă că nu s-a resemnat în minutul 66, atunci când Paulevici a centrat lung de pe dreapta, iar Călin Toma a șutat fără preluare, spectaculos, la o palmă de stâlpul de la colțul lung. Au urmat minute bune de dominare teritorială a alb-verzilor, din păcate fără ocazii clare de poartă. Pe acest fond, în minutul 77, Rapidul a scăpat pe contraatac, Ioniță i-a pasat în fața porții din stânga lui Jakub Vojtus, care a avut de îndeplinit o simplă formalitate: 1-4. A fost golul care a adus liniștea pe Giulești – echipa noastră nu a mai reușit să își găsească resursele necesare pentru a mai periclita buturile lui Drăghia, iar giuleștenii n-au mai forțat, fiind deja cu gândul la derby-ul de clasament de vineri, cu liderul Superligii, Farul Constanța.

CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu (cpt.), Gîsă – T. Bodri, Tănase (74, Ungureanu), Olaru (46, L. Bodri), Martinov (80, D. Popa), C. Toma – Paulevici (80, Grancea), Simon (46, Ghinescu)
Rapid București (antrenor Adrian Mutu): Drăghia (cpt.) – Dussaut, D. Grigore, C. Ignat, Fl. Ștefan – Emmers (79, G. Gabriel), A. Albu, A. Ciobanu (46, Kait) – Pănoiu (46, Sefer), Dugandzic (46, Vojtus), A. Ioniță (79, Crivac)

Declarațiile antrenorilor

COSMIN STAN
„Am făcut un joc bun, în multe momente chiar le-am pus probleme adversarilor noștri de astăzi. Nu am crezut însă că venim la un meci cu o echipă de prima ligă și vom discuta de faze litigioase și greșeli de arbitraj. Toată lumea spune că a fost penalty la 1-1, am văzut și eu faza și pot să zic cu mâna pe inimă că a fost penalty! Era 1-1, minutul 50. De ce? De ce trebuie să se întâmple acest lucru, de ce echipa mică trebuie defavorizată? Nu înțeleg… Acum două săptămâni, același arbitru (n.r. Cristian Moldoveanu, din Sfântu Gheorghe), dă penalty pentru Dinamo la meciul cu Minaur. Toată lumea îi sare în cap și arbitrează bine merci mai departe. Nu mi se pare corect! E un arbitru care nu are valoare, din punctul meu de vedere. Îmi pare rău că discut despre arbitraj, pentru că am venit aici să vorbim de fotbal și trebuie să vorbesc despre arbitraj… La golul 3, a fost un fault grosolan împotriva unui jucător al nostru. Ei dau gol, se desprind, 1-3! Cum să jucăm așa? Sincer, cum? Cum?!”

„Totuși, am avut parte până acum de arbitraje destul de bune. Nu au fost sub nivelul fotbalului care se joacă în Liga a II-a sau a III-a. Dar la meciul de astăzi explodez, nu mă pot controla, pentru că nu am venit doar să bifăm un meci în Giulești. Am venit să încercăm să îi încurcăm și să luăm punct, dacă putem. Suntem frustrați, pentru că puteam mult mai mult!”.

„Rapidul mă așteptam să folosească mai multe rezerve. Pot să spun că m-au surprins un pic prin faptul că au folosit din start cinci jucători care au fost titulari vinerea trecută, cu Hermannstadt, iar pe parcurs au mai intrat alții. Se vede că tratează competiția la modul cel mai serios. Cinste lor pentru acest lucru!”.

ADRIAN MUTU
„Nu știu dacă a fost chiar atât de complicat… Am început bine meciul, am jucat bine în primele 10 minute, iar când am văzut că meciul nu e chiar atât de greu poate că ne-am dus deja cu gândul la jocul cu Farul. Dar e bine că ne-am revenit, am și ratat câteva ocazii în prima repriză, unele dintre ele incredibile. Bineînțeles, în repriza a doua am rezolvat meciul, cu un scor lejer. Diferența cred că e normală, mă bucur că am câștigat, dar trebuie să uităm această victorie pentru că urmează meciul cu Farul!”.