De mâine, în cantonament!

Echipa noastră de fotbal va intra, de mâine, într-un stagiu de pregătire centralizată, care se va desfășura la Pensiunea Genesa din Dumbrăvița. Alb-verzii se vor afla în cantonament până sâmbătă, 4 februarie, staff-ul tehnic pregătindu-le câte două antrenamente zilnice, cu accent pus pe pregătire fizică, dar și două meciuri de verificare, cu Șoimii Lipova (miercuri, 1 februarie) și FC Bihor Oradea (sâmbătă, 4 februarie). În funcție de starea vremii și a terenurilor, se vor stabili locurile de desfășurare ale celor două jocuri.

În cantonamentul de la Pensiunea Genesa va intra lotul de 25 de jucători (3 portari și 22 de jucători de câmp), care îi cuprinde pe cei cinci nou-veniți din această iarnă. Nu sunt incluși în acest program juniorii de la echipa U17 a clubului nostru care s-au pregătit în ultimele două săptămâni cu formația de seniori.

Înaintea intrării în cantonament, l-am abordat pe antrenorul Cosmin Stan, pe tema programului pe care îl vor avea jucătorii săi în următoarea perioadă.

Cosmin, ce le-ai pregătit băieților pentru următoarea săptămână?

E un cantonament în care se pune foarte mult accent pe pregătirea fizică, pe care până acum noi nu am făcut-o decât prin intermediul unor jocuri din cadrul antrenamentelor. Vor fi două antrenamente pe zi. Cel de după-amiază va consta de fiecare dată în alergări la Pădurea Verde. La cel de dimineață, vom alterna, adică o zi se va desfășura pe teren, iar o zi la sala de forță. Antrenamentele pe teren vor avea loc la Covaci, dar acest lucru depinde și de vreme. Dacă vor fi precipitații, iar terenul va fi foarte moale, probabil ne vom orienta spre un teren sintetic.

Ești mulțumit de condițiile care ți s-au pus la dispoziție pentru acest stagiu?

Cred că aveam nevoie de cantonamentul acesta. În ultimul an și jumătate, de când sunt la echipă, nu am făcut niciun cantonament și cred că era nevoie de un asemenea stagiu. Pe lângă partea de pregătire fizică, ne ajută și la sudarea relațiilor dintre noi. În ceea ce privește condițiile, avem terenul de la Covaci, terenul nostru sintetic de la stadion, sala de forță, refacerea. Toate acestea sunt aproape de stadionul nostru, de vestiarele noastre și ne putem muta foarte ușor dintr-un loc în altul. E lucrul cel mai important, pentru că oboseala e foarte mare în timpul unui cantonament, iar parcurgerea unor drumuri mai lungi nu cred că ar fi fost în regulă. Așa, suntem la doi pași de tot ceea ce ne trebuie.

Spuneai că acest cantonament va viza și sudarea relațiilor din echipă. Sunt, practic, cinci jucători noi (Zaluschi, Salhi, Piftor, Niakate, Capătă), prin sosirea cărora lotul pentru sezonul de primăvară e deja conturat. Cât de important e să ai la dispoziție toți jucătorii încă din acest punct al pregătirii?

Noi tot timpul am încercat acest lucru. În fiecare perioadă de vacanță, înainte de a începe pregătirea, am încercat să avem lotul conturat. Acum, mai mult ca oricând, pot să spun că dacă nu intervine nimic neprevăzut, rămânem cu acest lot de 25 de jucători. Sper să nu apară accidentări sau alte aspecte. În ceea ce-i privește pe copiii pe care i-am văzut, de la echipa U17, i-am adus să se obișnuiască cu nivelul seniorilor, să le fie mai ușor să facă pasul spre acest nivel și să se integreze cât mai rapid. Ei fiind născuți în 2006 și 2007, ne gândim să îi cooptăm definitiv la prima echipă din vară, dacă vom evita retrogradarea.

Pe nou-veniți îi ai la antrenamente încă din prima săptămână de pregătiri. Practic, doar Niakate și Capătă au sosit după ziua reunirii. Cum s-au integrat cei cinci?

Chiar cu Niakate și Capătă mă gândeam că vor fi unele probleme. Mai ales cu Niakate, care nu cunoștea pe nimeni aici, nici noi nu îl cunoșteam pe el. Dar văd că deja începe să o rupă în românește cu restul coechipierilor. Cu Capătă nu am mai lucrat până acum, spre deosebire de Zaluschi sau Salhi, cu care am mai colaborat în trecut. Dar și el văd că s-a integrat foarte bine. Pe Piftor îl cunoșteam foarte bine de la Ripensia. Deci nu văd să existe nicio problemă în ceea ce privește integrarea jucătorilor noi în lotul nostru.