Agonie prelungită și la reîntâlnirea cu Politehnica Iași

Echipa noastră de fotbal a suferit astăzi a treia înfrângere consecutivă în campionat, 0-3 cu Politehnica Iași, pe arena „Ștefan Dobay”. Deși atitudinea a fost mult mai bună față de ultimele două jocuri, de la mijloc în sus echipa a avut de suferit și rămâne fără gol marcat în aceste ultime trei jocuri, în care a încasat, în total, 11 goluri.

Ieșenii au controlat prima repriză ca posesie, Dumbrăvița încercând să dea lovitura pe contraatac. Nu au fost ocazii mari în primele 25 de minute, ieșenii reușind să finalizeze acțiuni doar prin șuturi de la distanță trimise fie pe lângă poartă fie în blocaj – Ștefanovici (min. 9), Dumitru (18), Harrison (22). Echilibrul s-a rupt însă un urma unui corner, în minutul 26, atunci când Alin Roman a bătut de pe dreapta, iar Cătălin Hlistei, scăpat din marcaj, a reluat în plasă de la 7 metri. Replica alb-verzilor s-a lăsat așteptată astfel că tot moldovenii au fost mai prezenți în jumătatea adversă, printr-o dominare sterilă, materializată doar printr-un șut de la distanță al lui Vașvari (39) peste poartă.

La pauză, antrenorul Cosmin Stan a schimbat „aripile” (au intrat frații Bodri în locul lui Amariei și Ghinescu), iar Olaru a fost schimbat cu Pașcalău, ceea ce i-a permis lui Martinov să coboare în linia de mijlocaș și să aducă un plus în jocul de construcție. Schimbările au avut efectul scontat, iar Dumbrăvița a început cu mult elan partea a doua, având două situații mari prin Paulevici (48 și 51), ambele în urma unor acțiuni purtate de pe dreapta, cu intrare în zonă centrală și finalizare puțin pe lângă poartă. Deși jocul din prima jumătate a mitanului secund părea dătător de speranțe, s-a făcut 0-2 în minutul 70, la o fază ce nu anunța mare lucru. După un aut de pe stânga, balonul a ajuns în zonă centrală, la Alin Roman, care a șutat de la 20 de metri, plasat, în dreapta lui Mikloș. La faza imediat următoare, Harrison s-a trezit singur cu portarul nostru, pe care l-a luat însă la țintă din 14 metri. Și totuși, s-a făcut 0-3 în minutul 74, atunci când Roman l-a deschis din centru, pe stânga, pe același Cătălin Hlistei, liber în colțul careului mic, de unde l-a executat pentru a doua oară în acest meci pe Mikloș. Până la final, echipa noastră a mai avut două situații bune, cu același Dragan Paulevici în prim plan: în minutul 81, când a pătruns în careu de pe dreapta și a tras din unghi, în plasa laterală, și în minutul 86, când a fost excelent lansat de Tismonar și a șutat din lateral dreapta puțin pe lângă stâlpul de la colțul lung.

S-a încheiat CSC Dumbrăvița – Politehnica Iași 0-3, iar echipa noastră își continuă seria neagră din campionat. Urmează două jocuri dificile, săptămâna viitoare: joi (ora 18.15), în grupele Cupei României, cu CFR Cluj (meciul se va juca pe stadionul din Gruia) și duminică (ora 11.00), în campionat cu Dinamo București (jocul se va disputa la Giurgiu).

CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Mikloș – Bura-Koț, Zurbagiu (cpt.), Moțiu – Amariei (46, T. Bodri), Olaru (46, Pașcalău), Gîsă (77, Tismonar), Tănase (70, Ungureanu), Ghinescu (46, L. Bodri) – Martinov, Paulevici

Politehnica Iași (antrenor Leontin Grozavu): Jankov – Martac, Lică, Fl. Plămadă (cpt.), Ștefanovici (76, Finica) – Vașvari (57, Telcean), Marchioni, A. Roman (83, F. Cristea) – Dumitru (83, Bujor), Harrison (76, Tomczyk), Hlistei

Declarațiile antrenorilor

COSMIN STAN

„Față de meciurile trecute, astăzi am avut totuși atitudine. Cred că Poli Iași a câștigat pe experiență, pentru că e o echipă super-experimentată, care știe să fructifice momentele cheie ale unui meci și exact asta au făcut astăzi. Având în vedere că în ultimele două meciuri am arătat rău, pot să spun că sunt mulțumit de modul în care jucătorii au încercat să se autodepășească. Chiar dacă am pierdut, am câștigat la capitolul atitudine. Din păcate, e destul de greu de scos echipa din această situație, cu aceste înfrângeri consecutive. Dar dacă reușim să menținem această atitudine, cred că vom reuși să ieșim din acest punct mort”.

„Am încercat să jucăm pe contraatac, așa am început meciul. Am vrut să-i atragem puțin în jumătatea noastră și să îi prindem pe contraatac cu Paulevici și Martinov, dar nu am reușit acest lucru. Pe parte defensivă, am stat destul de bine, cei de la Iași nu au avut ocazii foarte mari. La cornerul din care s-a marcat primul gol, am schimbat strategia, ne-am apărat în marcaj om la om, pentru că la apărarea în zonă am avut unele probleme în ultimele meciuri. Din păcate, omul care trebuia să îl țină pe Hlistei a pierdut marcajul și am luat un gol destul de ușor, care a schimbat apoi datele problemei. Noi am pregătit și situația în care primim gol, am vrut să avansăm un pic, să trecem în alt sistem de joc, am încercat să facem asta după pauză. Am fost un pic mai periculoși, cu toate că nu am avut ocazii foarte mari. Dar, din păcate, în momentele cheie am primit goluri prin care cei de la Iași și-au rezolvat meciul”.

„Acolo am și pierdut meciul, la mijlocul terenului. Nu am făcut față așa cum mi-aș fi dorit. Schimbarea lui Gîsă a fost însă forțată, din cauza unei probleme medicale. Celelalte schimbări de la mijloc, le-am făcut pentru că nu am fost mulțumit. Referitor la absența lui Călin Toma, pot spune că orice jucător care lipsește din primul 11 contează foarte mult. Mie nu-mi place însă să vorbesc despre jucătorii care nu evoluează, chiar dacă e vorba de oameni de bază. E cea mai ușoară scuză, că nu a jucat unul sau doi dintre titulari. Cei care au intrat în teren au avut șansa lor și ar trebui să discutăm despre ei. Călin s-a accidentat la antrenamentul de joi, la cel de ieri a intrat dar încă avea dureri. Am vrut să vedem cum se simte azi, la încălzire, dar durerile nu au dispărut și am preferat să nu riscăm cu el, pentru că urmează alte meciuri grele săptămâna viitoare”.

„Greșelile de arbitraj care au dus la primele două goluri au fost foarte mici. Un corner, un aut… Ce se întâmplă mai departe e mai important pentru mine. Le-am spus și domnilor arbitri la finalul jocului: consider că azi am avut cel mai bun arbitraj din toate cele 13 etape disputate până acum la Liga a II-a. Un stil de arbitraj foarte liber, exact ceea ce trebuie ca să dea cursivitate jocului. Mi-a plăcut foarte mult cum a arbitrat centralul de astăzi”.

LEONTIN GROZAVU

„Cred că e o victorie meritată, pentru care băieții trebuie felicitați. Se vede de la zi la zi că echipa începe să se pună pe picioare. Sigur, nu trebuie să ne entuziasmăm prea tare, a fost doar un joc. Am profitat poate și de perioada mai puțin fastă a gazdelor. Chiar îmi pare rău de cei de la Dumbrăvița, pentru că au o echipă tânără, cu potențial. Îi felicit pe această cale și pe băieți, și pe antrenorul lor, conducerea lor, în care se află foștii mei colegi Macavei și Bătrânu. Sigur, am încercat să controlăm partida de la început, era foarte important să căpătăm încredere. E bine că după 12 etape am reușit să deschidem scorul în prima repriză. Odată cu acel prim gol am căpătat încredere și repriza a doua a fost la discreția noastră”.

„Nu a fost sete de revanșă pentru eliminarea din Cupa României, în niciun caz! A fost alt context atunci. Sigur, și atunci s-a pierdut la penalty-uri, cu jucători care nu jucaseră foarte multe meciuri, care veneau după o deplasare lungă și s-a jucat pe un teren foarte greu care a mai nivelat valorile. Dar ne așteptam la o partidă dificilă, așa cum a și fost în prima repriză. Dar, cum am spus, după venirea primului gol și băieții au căpătat încredere și e normal să se întâmple asta”.

„S-a vorbit mult despre deplasarea noastră la cușetă. Dar una e să vii cu trenul, să poți să stai puțin întins și altceva să stai în autocar. Când eram antrenor pe la alte echipe, veneam tot cu trenul spre Timișoara și băteam la Poli în prima ligă cu 5-0 sau 5-1. Până la urmă, nu contează mijlocul de transport, jucătorii sunt aceeași și dacă vin cu trenul, și dacă vin cu căruța. Important e să fii mental pregătit, să faci efort în teren. Asta îți arată valoarea până la urmă”.

„Mă bucur foarte mult pentru Alin Roman, care a reușit să spargă azi gheața. Avea nevoie de acest gol, pentru că de când a venit la Iași era foarte marcat de faptul că n-a reușit să înscrie. Hlistei deja e o certitudine pentru mine. Sunt jucători pe care e clar că mă bazez, de aceea au și fost aduși aici, pentru a se bate la un obiectiv serios. Prima oară ne dorim să ajungem în play-off și apoi vom vedea. Dar mai avem foarte mult de muncă în continuare!”.