Cosmin Stan: „Am luat de la început în calcul să ajungem în fazele superioare ale Cupei României”

După o scurtă pauză competițională, echipa noastră de fotbal revine pe stadionul „Ștefan Dobay”, pentru două meciuri extrem de importante în următoarea săptămână. Primul dintre ele va avea loc marți, la ora 14.30, în compania Politehnicii Iași, în runda play-off a Cupei României. Mai apoi, sâmbătă, de la ora 11.00, în etapa a 8-a din Liga a II-a, primim vizita conjudețenei Ripensia Timișoara.

În perspectiva meciului cu ieșenii, l-am abordat pe antrenorul principal Cosmin Stan. Dialogul rezultat este redat în cele ce urmează…

Cosmin, suntem înaintea meciului cu Politehnica Iași, din play-off-ul Cupei României. Pentru început, te-aș întreba cât de bine v-a prins această pauză competițională? A venit într-un moment oportun?

La rezultatele pe care le-am avut săptămâna trecută, cred că aveam nevoie de continuitate în meciuri. Deci nu cred că ne-a prins bine din acest punct de vedere pauza de o săptămână. Pe de altă parte, avem probleme foarte mari pe fază defensivă și am putut lucra în liniște aceste aspecte, atât duelurile individuale, cât și jocul colectiv defensiv.

A fost o mică discuție legată de faptul că niciuna dintre divizionarele secunde din Timiș nu a „legat” un amical în această săptămână. Care a fost raționamentul tău?

După cum bine știți, în Liga a III-a făceam aproape săptămânal amicale cu echipe de juniori. În primă fază, ne-am gândit la o astfel de variantă, dar având în vedere că noi avem probleme defensive și trebuia lucrat foarte mult pe acest aspect, nu cred că își avea utilitatea un asemenea test. Cu o echipă de juniori, e clar că nu am fi avut probleme pe fază defensivă. Am preferat să nu jucăm niciun amical și să lucrăm în liniște pe defensivă.

Meciul de marți, de la Dumbrăvița, contra Politehnicii Iași, va deschide practic faza play-off a Cupei României. Cum vezi acest joc și cum abordezi această competiție?

E o competiție care pe noi, indirect, ne-a ajutat foarte mult. Înaintea jocului de la Periam, eram într-un moment foarte prost. Odată cu acel meci, parcă am intrat într-o altă eră a echipei. Cu o victorie la Periam, altfel ne-am dus la Baia Mare, altfel am jucat acolo, am și obținut un rezultat bun. Cu atât mai mult, trebuie să tratăm Cupa României la modul cel mai serios. Încercăm să ne calificăm, deși întâlnim un adversar foarte bun. Vom vedea cu ce lot vor veni cei de la Iași, dar indiferent de acest aspect, vom încerca să ne calificăm. Acest format nou al Cupei României cred că nu ajută echipele mici. În momentul în care echipele mici ajung în grupe, dau teoretic peste două formații din Liga I, deci e foarte greu să meargă mai departe. Așa, într-un meci eliminatoriu, se mai puteau întâmpla surprize.

Totuși, ar fi mai multe meciuri cu adversari puternici, de nivel superior. Din acest punct de vedere, crezi că ar fi o experiență utilă?

Sigur. Noi avem un lot de 26 de jucători, am luat de la început în calcul să ajungem în fazele superioare ale Cupei României. Am mers pe un lot de jucători destul de numeros, tocmai pe această idee, de a face față pe toate fronturile. Eu nu mă plâng de lucrul acesta. Dacă am reuși să intrăm în grupe, vom avea meciuri tari la mijloc de săptămână și cred că doar ne-ar ajuta acest lucru.

Politehnica Iași e o formație care continuă să se întărească. Foarte recent, au anunțat transferul lui Tudor Telcean. Cum vezi adversarul vostru de marți?

E o echipă schimbată cu totul față de sezonul trecut, au peste 25 de jucători noi, iar lotul lor numără peste 30. Cred că nici ei nu știu câți jucători au, atât e de numeros lotul lor. Cred că e echipa cu cei mai mulți jucători străini din Liga a II-a. Eu am început să număr, am ajuns la 10 și m-am oprit… E o echipă care e clar că are de suferit din cauza lipsei omogenității, sunt convins că nici ei nu sunt mulțumiți de ceea ce au arătat până acum pe parte ofensivă. În schimb, defensiv sunt organizați foarte bine, vorbim de echipa cu cele mai puține goluri primite în campionat. E clar că au și puncte slabe și vom încerca să profităm de ele.

Urmează, deci, o săptămână cu două jocuri pe teren propriu, acolo unde echipa nu a obținut niciun punct în acest sezon. E momentul să spargem gheața?

Ar fi cazul, e clar! Sper să o facem încă din primul meci, cel cu Politehnica Iași, și să continuăm apoi pe aceeași linie și la jocul cu Ripensia. Avem două jocuri pe teren propriu, iar noi le pregătim pentru a le câștiga pe amândouă. Vom vedea sâmbăta viitoare, când vom trage linie, ce am realizat.

Au apărut probleme medicale în ultima săptămână?

Am avut o problemă la antrenamentul de joi după-amiază cu Amariei, care a suferit o disjuncție de umăr. Probabil nu va fi apt pentru jocurile de săptămâna viitoare. E bine că nu e o fisură sau o fractură, dar probabil va trebui imobilizat umărul pentru o perioadă de două săptămâni. Au mai fost probleme minore la Simon și Gîsă la gleznă, iar la Zurbagiu la genunchi. Dar nu cred să fie vreunul în pericol de a rata meciul de marți.