De vorbă cu un antrenor fericit! Adrian Ștefan: „Am niște spartani în echipă!”

Echipa comunei noastre a intrat în istorie, devenind prima dublă câștigătoare a Cupei Satelor. După triumful de anul trecut, băieții pregătiți de Adrian Ștefan au câștigat faza națională și în acest an, după 2-0 în finala de azi, cu Maieru (Bistrița-Năsăud). Golurile lui Sălceanu și Crețu, din prima repriză, ne-au asigurat păstrarea trofeului.

După finală, am stat de vorbă cu antrenorul Adrian Ștefan.

Adi Ștefan, în primul rând felicitări pentru superba victorie de astăzi!

Vă mulțumesc foarte mult!

Ești cu siguranță un antrenor pe deplin fericit. Ce altceva mai poți cere acestor băieți după ce au câștigat pentru al doilea an la rând faza națională în Cupa Satelor?

Tot ce s-a întâmplat aici a fost doar datorită lor. Am niște băieți extraordinari, care au înțeles perfect cum trebuie să tratăm acest turneu final. De la început, de la primul meci al acestei ediții, i-am simțit foarte motivați și au tratat fiecare meci cu seriozitate maximă. Sper că e un început pentru toți, să fie văzuți de cele mai mari cluburi, pentru că scopul meu acesta este, să scot din ei fotbaliști. Am niște copii valoroși, care trebuie să fie văzuți, pentru că merită să ajungă departe, având în vedere cât de mult muncesc. Sunt singurii care au reușit să câștige doi ani la rând acest trofeu și nu e întâmplător. E munca și sudoarea lor, pe soare, pe vânt, pe ploaie… Toată lumea muncește și îi felicit din toată inima. Am niște spartani în echipă!

Prin triumful de anul trecut, ei au fost priviți ca favoriți la fiecare meci pe care l-au disputat în ediția actuală. Cum ai reușit să îi ții cu picioarele pe pământ și să trateze atât de serios fiecare joc în parte?

Înaintea fiecărui joc am avut ședințe cu ei, am mai vorbit și unele lucruri psihologice, iar ei au înțeles foarte bine că toate echipele se vor motiva când vor juca împotriva noastră. I-am adus puțin cu picioarele pe pământ, să nu se creadă dinainte câștigători. Nu au făcut așa ceva, vorbeau între ei, erau foarte determinați să trateze fiecare meci cu gândul la victorie, chiar își dădeau sfaturi să nu se grăbească, că avem timp 30 de minute să dăm gol. Dacă pierdeam aici, o făceam doar din cauza noastră, pentru că nicio altă echipă nu a fost peste noi. Am cea mai bună echipă din țară!

În finală, ați întâlnit echipa din Maieru, singura pe care nu ați reușit să o învingeți în drumul spre finală. A fost 0-0 ieri, dar i-ați învins azi, când a fost cel mai important. Ce a făcut diferența azi?

În grupă, copiii știau că și la 0-0 erau calificați. Vă zic sincer, nici ieri cei de la Maieru nu au trecut de centrul terenului. Am fost într-un pressing continuu, am ratat foarte mult, dar uneori se întâmplă ca mingea să nu intre în poartă. Iar azi, diferența a fost făcută de faptul că acești copii și-au dorit enorm să rămână această cupă în Banat și au fost exemplari din toate punctele de vedere.

Ați jucat cu gândul la cel care a fost Alexandru Dumitrașcu, omul care pâîn ultima clipă a fost alături de voi. Îi dedicați acest succes?

Da, corect… Copiii au făcut și un tricou pe care scris „Pentru Nea Sandu Dumitrașcu”, pe care l-au și arătat la primul gol al finalei de azi. Pentru el este totul. A fost aici lângă noi, din păcate s-a întâmplat ce s-a întâmplat, iar copiii au jucat și pentru el. Înaintea finalei, s-a ținut și un moment de reculegere în memoria lui. Am început cu stângul turneul final, prin această tragedie, dar până la urmă suntem profesioniști, am tratat competiția cu seriozitate și chiar dacă ne-a fost greu am reușit să ne adunăm și să luăm locul 1.

Ce urmează pentru această generație? Cum îi vezi viitorul? Spuneai că obiectivul tău e să propui jucători marilor cluburi. După ediția de anul trecut, Nedescu a fost văzut de Farul. Probabil și alții sunt atent observați.

Așa e. Nedescu a fost luat de Farul, pe „Neymar” (n.r. David Szabo) l-au sunat Dinamo și Rapid. Sunt foarte mulți fotbaliști cu o valoare foarte mare. Pentru această generație, îmi doresc foarte mult să facă o echipă puternică de U15, să joc cu ei în campionat la anul contra unor jucători cu un an mai mari, pentru ca atunci când vor ajunge la această categorie de vârstă să avem sudată o echipă foarte bună. Fotbalul adevărat de acolo începe, de la U15. Acolo contează rezultatele și cum se dezvoltă copiii. Am încredere 100% în ei, formează un nucleu foarte puternic, știu și ei că de aici nu vor pleca decât la echipe puternice de seniori, nu la alte echipe de juniori sau la alte academii. Unde să mai pleci? Dumbrăvița a luat deja amploare și avem deja o echipă de 2010 foarte puternică!

Mulțumesc mult, Adi! Te las să savurezi victoria alături de băieții tăi!

Mulțumesc și eu că sunteți alături de noi, mulțumesc conducerii și părinților care au fost cu noi la Baia de Fier. Am avut o galerie extraordinară, am dominat și din acest punct de vedere competiția. I-am simțit aproape de fiecare dată și pe tot parcursul meciului s-a cântat în permanență.

Echipa Comunei Dumbrăvița ce a participat în Cupa Satelor e formată pe scheletul echipei U13 din cadrul clubului nostru, pregătită de același Adrian Ștefan.