Eșec în deplasare după 324 de zile

Echipa noastră de fotbal a suferit astăzi prima înfrângere în deplasare într-un joc oficial după aproape 11 luni! A fost Gloria Buzău – CSC Dumbrăvița 2-1, meci în care alb-verzii au avut superioritate numerică în ultima jumătate de oră, dar nu au reușit să gestioneze situația și să forțeze golul egalizator.

Prima repriză a fost controlată autoritar de gazde, care și-au creat însă primele ocazii cu adevărat importante abia după primul sfert de oră. În minutul 15, Trebotic a reluat din 5 metri, dar Trifon a reușit să devieze balonul în corner. Cinci minute mai târziu, Ciobanu a întreprins o acțiune pe partea dreaptă, a intrat în careu și a șutat în forță, dar pe direcția portarului nostru. Deschiderea de scor avea să vină în minutul 26, atunci când Honciu a executat un corner de pe dreapta, iar Trebotic a reluat cu capul, din opt metri, învingându-l pe Trifon. Același Trebotic a mai semnat un șut, în minutul 34, la firul ierbii, reținut de Trifon în doi timpi. În minutul 44, fundașul stânga Sălceanu a fost aproape de un gol de generic: a încercat să centreze, însă mingea a luat o traiectorie ciudată și a trecut la mică distanță de vinclul de la colțul lung. În ultimul minut al primei reprize, am consemnat și primul șut pe poartă al Dumbrăviței, expediat de Zurbagiu, dar pe direcția portarului Stoian.

Schimbările efectuate de Cosmin Stan la pauză au schimbat datele problemei, iar echipa noastră a început cu mai mult curaj repriza a doua. În minutul 48, în urma unui contraatac purtat pe dreapta de Simon, mingea a ajuns la Martinov, care s-a lovit la marginea careului de Vîrtej, iar Luca Bodri, la care a ricoșat balonul, și-a încercat șutul, însă pe direcția portarului.

Situația părea să se simplifice pentru gazde în minutul 56, atunci când Olaru l-a călcat involuntar pe gleznă pe Trebotic, iar centralul Valentin Porumbel a dictat penalty și „galben” pentru mijlocașul nostru. De la punctul cu var a transformat Valentin Alexandru, pentru 2-0. Alb-verzii au reintrat în joc peste numai șase minute, atunci când același Olaru avea să fie protagonistul unui penalty în careul advers, el fiind tras de tricou de Vîrtej, care a văzut cu această ocazie al doilea „galben”. De la punctul cu var, un alt nou-intrat, Adrian Ungureanu, a transformat fără emoții și reaprindea speranțele pentru echipa noastră.

Din păcate, ocaziile clare în superioritate numerică au lipsit până la final. În schimb, gazdele au mai avut câteva situații importante la poarta lui Trifon. În minutul 72, Valentin Alexandru a șutat din lateral dreapta, din unghi, iar goalkeeperul nostru a respins în corner. Apoi, în minutul 75, Honciu a șutat în forță, de la 13 metri, fără preluare, dar Trifon a fost din nou la post și a respins. În fine, în minutul 80, același Honciu a executat o lovitură liberă de la 20 de metri, dar mingea expediată de decarul buzoian a fost respinsă cu capul, din fața porții, de Călin Toma.

S-a încheiat 2-1 pentru Gloria Buzău, iar echipa noastră bifează primul eșec în deplasare după 324 de zile. Precedentul fusese consemnat la 16 noiembrie 2021, în Liga a III-a, 0-2 la Dudeștii Vechi.

Meciul de azi a consemnat debutul în alb-verde al fundașului Vlad Gîsă, sosit la echipă în urmă cu trei săptămâni. De asemenea, Alexandru Tismonar, revenit după o accidentare, a bifat primele sale minute în Liga a II-a.

În runda viitoare vom întâlni, pe teren propriu, Unirea Slobozia. Meciul va avea loc sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 11.00, pe stadionul „Ștefan Dobay”.

Gloria Buzău (antrenor Cristian Pustai): Stoian (cpt.) – Pîrvulescu, Vîrtej, Lopez, Sălceanu (53, Uțiu) – Trebotic (79, Gaitan), Honciu – V. Alexandru, R. Matiș (66, Wiktorski), Blejdea (46, Neicuțescu) – C. Ciobanu
Cartonașe galbene: Vîrtej (2), Pîrvulescu, Matiș
Cartonaș roșu: Vîrtej (min. 62)
CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon – Amariei (70, Tismonar), Bain (57, Ungureanu), Gîsă, C. Toma – Zurbagiu (cpt.), Martinov – Simon, Tănase (46, Olaru), Curea (57, Grancea) – D. Popa (46, L. Bodri)
Cartonașe galbene: Tănase, Olaru, Tismonar, C. Toma

Concluziile antrenorului Cosmin Stan:

„Sunt încă sub impresia jocului, la cald, dar cred că a fost cel mai slab meci pe care l-am făcut în deplasare de când sunt eu la echipă. Vorbesc de prima repriză, în care nu am avut personalitate, nu am avut curaj, nu am pus nicio problemă adversarului. În schimb, după pauză, în primele 20 de minute, am jucat cu totul altceva, am fost mai curajoși, am arătat că putem să jucăm și noi fotbal. Totul până la faza golului de 2-1, în care adversarul a avut și eliminare. În loc să ne liniștim și să gândim jocul așa cum trebuie și să dezvoltăm acțiunile pe partea lor stângă, unde intrase un copil care nu jucase până acum (n.r. Uțiu), am abuzat de mingi în zona centrală, de mingi la bătaie. Am dus jocul prea mult în partea opusă, unde adversarul s-a baricadat foarte bine. Pentru ultimele 20 de minute, nu am avut un om lucid la mijlocul terenului, care să înțeleagă că trebuie dusă mingea în partea noastră dreaptă. Dacă făceam lucrul acesta, cred că nu am fi pierdut și am fi reușit să egalăm. Din păcate, lipsa de experiență și-a spus cuvântul. Eu am încercat de pe margine, pe cât posibil, să le spun să ducă mingea în partea dreaptă, dar din păcate am rămas doar cu starea de răgușeală după joc. Am răgușit degeaba…”.

„Lipsa de experiență a fost principala problemă. Am jucat o repriză foarte fricos, fără personalitate, am preferat să stăm doar la cutie, deși aș fi vrut să jucăm cu totul altfel. La pauză am încercat să le ridic moralul și să le spun că trebuie să jucăm și noi. Era un meci televizat, urmărit de foarte multă lume. Chiar nu era nimic pierdut, era doar 1-0 pentru adversar. Și, într-adevăr, am jucat, până la faza penalty-ului. Chiar am avut câteva acțiuni foarte bune, cu pase mărunte, cu progresie foarte bună, am ajuns repede la poarta adversă. Din păcate, după golul de 2-1, în loc să ne liniștim și să gândim bine finalul de meci, s-a întâmplat exact opusul. Ne-am precipitat, am luat decizii foarte proaste, am intrat apoi în criză de timp și tot n-am dus mingea în partea noastră dreaptă. N-am făcut acest lucru și am pierdut meritat”.