În vizită la o altă nou-promovată

În etapa a 7-a a campionatului ligii secunde, ne vom duela, în premieră în acest sezon, cu o altă formație nou-venită în „B”. E vorba de Minaur Baia Mare, grupare ce a adunat 8 puncte în primele șase runde ale actualei stagiuni și care, deocamdată, nu a pierdut niciun meci pe propriul stadion.

Actuala Minaur continuă vechea tradiție fotbalistică din capitala Maramureșului, un oraș în care s-au născut ori s-au lansat nume precum Vasile și Francisc Zavoda, Vasile Gergely, Alexandru Koller, Alexandru Terheș, Lucian Bălan, Zoltan Crișan, Mircea Sasu, Leontin Grozavu, Vasile Miriuță sau Romulus Buia.

Fotbalul din Baia Mare a revenit în Liga a II-a în vară, după o absență de șase ani, atâția câți s-au scurs de la desființarea fostei echipe FC Maramureș Universitar, retrasă din competiție înaintea startului sezonului 2016/2017. Povestea actualei echipe începe în 2017, când a fost înscrisă în Liga a IV-a Maramureș, competiție pe care a câștigat-o din primul sezon, reușind promovarea în eșalonul al treilea în urma unui baraj cu laureata județului Bihor, CSC Sânmartin (0-0 acasă, 2-0 în deplasare).

Au urmat patru sezoane în Liga a III-a pentru Minaur, care s-a numărat mai de fiecare dată printre protagonistele acestui eșalon, iar în acest an a reușit să spargă deja proverbialul ghinion din confruntările decisive. La prima participare în „C”, în sezonul 2018/2019, băimărenii au încheiat pe locul 3 în Seria 5, una câștigată de FK Csikszereda. În ediția următoare, Minaur era pe locul 2 în serie în momentul întreruperii competiției din cauza pandemiei, la două lungimi în spatele conjudețenei Fotbal Comuna Recea. Cele două „vecine” s-au întâlnit într-un baraj în dublă manșă, cu promovarea în Liga a II-a pe masă, în care s-a impus outsiderul absolut. După 2-1 acasă, Minaur a pierdut cu același scor returul, cei de la Recea reușind să se impună cu 4-3 la loviturile de departajare și să obțină o promovare istorică. Pasul în Liga a II-a nu s-a făcut nici în sezonul 2020/2021, când Minaur a câștigat Seria a 10-a, dar a cedat în semifinala barajului în fața Unirii Dej – 0-0 la Baia Mare, 1-3 la Dej.

În cele din urmă, ghinionul a fost spart la finele sezonului trecut, deși dintre cele patru formații care s-au luptat în zona Ardealului pentru promovare, Minaur nu pornea cu prima șansă! Băimărenii au trecut în semifinala barajului de Metalurgistul Cugir, după 4-0 în deplasare și 3-2 pe teren propriu. Urma confruntarea cu principala favorită a acestei părți de „tablou”, Corvinul Hunedoara, care a câștigat prima manșă a finalei, pe teren propriu, cu 2-1. În returul din Dealul Florilor, trupa lui Ciprian Danciu a reușit să întoarcă spectaculos soarta calificării, impunându-se cu 4-1 („dublă” Sergiu Ciocan, plusată de golurile lui Mondragon și Stanciu – cu toții componenți ai lotului maramureșenilor și în prezent).

În primele șase etape ale actualei stagiuni, Minaur are o linie de clasament cât se poate de echilibrată: două victorii (1-0 la Metaloglobus și 2-1 cu CSM Slatina), două remize (1-1 la Brașov și 1-1 cu Ripensia) și două eșecuri (0-3 la Slobozia și 0-3 la Miercurea Ciuc). Cele cinci goluri înscrise până acum sunt împărțite între Bogdan Rotar (2), Jhon Mondragon, Alexandru Stoian și Viorel Chinde (câte unul).

În ultima etapă, la înfrângerea cu 0-3 de la Miercurea Ciuc, antrenorul Ciprian Danciu a folosit următoarea alcătuire pentru Băilă – C. Alexe (64, Potcoavă), Mondragon, D. Simion, Al. Stoian – Donca, D. Matei (64, R. Stănescu), Rotar, Chinde (72, Chițaș) – Bakare (72, C. Stanciu), Muacir (57, Ciocan)

Lotul de jucători actual al băimărenilor arată astfel:

Portari: Raul Băilă, Emanuel Breban, Alexandru Costache;

Fundași: Cătălin Alexe, Mihai Lazăr, Jhon Mondragon, Iustin Neacșu, Gabriel Oiță, Marius Potcoavă, David Simion, Alexandru Stoian;

Mijlocași: Viorel Chinde, Florin Chitaș, Sergiu Ciocan, Mircea Donca, Ricky Gneba, Alexandru Mărieș, Denis Matei, Rafael Stănescu, Alin Văsălie;

Atacanți: Darius Gherman, Kevin Ouato, Abdul Pacheco Muacir, Marco Petran, Bogdan Rotar, Ciprian Stanciu

Partida Minaur Baia Mare – CSC Dumbrăvița, din etapa a 7-a a Ligii a II-a, va avea loc sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 11.00, și nu va fi televizată.