Înfrângere dramatică, în ultima deplasare stagională

Echipa noastră de fotbal a încheiat învinsă ultimul meci disputat în deplasare în acest sezon de Liga a II-a. În etapa a 6-a din play-out, alb-verzii au fost învinși cu 3-2, la Buftea, de Progresul Spartac București, după un meci spectaculos, decis în ultimul minut al timpului regulamentar.

Jocul de pe sinteticul din Ilfov a început abrupt, iar în secunda 25 Eugen Lixandru a reușit deschiderea scorului, cu un șut de la 25 de metri, sub transversală, care l-a surprins pe Trifon. Au început să curgă ocaziile importante la ambele porți, o caracteristică a jocurilor care se dispută fără presiune și fără o miză reală în clasament. În minutul 12, după o combinație cu Salhi, Piftor a scăpat singur cu Soare, dar a fost blocat de goalkeeperul Progresului. La cealaltă poartă, în minutul 16, Ohaci i-a pasat de pe dreapta lui Purice, aflat în poziție foarte bună, dar mijlocașul gazdelor a șutat moale, fără pericol pentru Trifon. Portarul nostru a avut o intervenție salutară în minutul 22, atunci când Stanciu a fost lansat excelent și a scăpat spre careul nostru. Trifon a ieșit însă în întâmpinare, la 25 de metri de propriile buturi, și a reușit să îndepărteze pericolul. O nouă ocazie mare pentru gazde a venit în minutul 23, atunci când, după un corner executat de pe dreapta, Eugen Radu a reluat cu capul, puțin peste poartă. Jocul s-a multat apoi din nou în careul Progresului. În minutul 26, Piftor a încheiat o acțiune personală cu un șut din lateral stânga, la colțul lung, respins de Soare în corner. Apoi, în minutul 37, L. Bodri și-a încercat norocul cu un șut din lateral dreapta, reținut de portar. În fine, a venit golul egalizator în minutul 41: Călin Toma a centrat de pe stânga, la bara a doua, de unde Alexandru Piftor a reluat cu capul în poartă. Iar cu un minut înaintea pauzei, alb-verzii puteau chiar prelua conducerea: Piftor a șutat de la 20 de metri, Soare a respins în față, până la L. Bodri, care a reluat din prima, însă peste poartă.

Repriza secundă a început într-o ușoară notă de dominare a bucureștenilor, care au încercat poarta prin Grigore (min. 47) și Matei (54, fără rezultat). S-a făcut totuși 2-1 în minutul 61, când Eugen Lixandru a reușit „dubla” dintr-un penalty dictat în urma unei ciocniri între Al. Matei și Trifon. După încasarea golului, Cosmin Stan a schimbat patru jucători, iar modificările s-au făcut simțite în joc și mai apoi pe tabelă. În minutul 68, Curea a șutat din interiorul careului, dar Soare a reținut în doi timpi. Iar în minutul 72, Zaluschi a recuperat în preajma careului advers, a protejat balonul, deși era înconjurat de trei adversari, a „scos” pentru apariția lui Gîsă, care a centrat pe jos, din dreapta, pentru reluarea lui Ouadie Salhi, la colțul lung: 2-2!

În minutul 78, Progresul a irosit o dublă ocazie: Costea a reluat din mijlocul careului, Trifon a respins în față, doar până la A. Matei, dar nici el nu a reușit să-l învingă pe portarul nostru. Până la final, jocul a curs spre poarta alb-verzilor, mai ales după eliminarea lui Zaluschi, din minutul 83 (al doilea „galben” fiind încasat pentru un fault la 20 de metri de poarta adversă, asupra lui Parfeon). Lixandru a mai încercat o dată poarta, în minutul 87, însă Trifon a respins în față, și tot el a centrat de pe stânga, în minutul 89, iar mingea a luat un efect neașteptat și a șters bara din stânga portarului nostru.

Rezultatul final a fost stabilit în minutul 90, la o fază în care Progresul a avut multă șansă. Tudorache a centrat de pe stânga, Trifon a ieșit pe sub minge, Toma n-a putut respinge de pe linie, iar Andrei Matei a trimis balonul în poartă. S-a încheiat 3-2 pentru Progresul București, care își ia revanșa pentru cele două puncte pierdute tot acasă în fața echipei noastre, în sezonul regular, la acel 0-0 din 4 martie.

Să mai spunem că, pe lista rezervelor echipei noastre a fost înscris un al doilea jucător născut în 2007, mijlocașul Bogdan Sima, promovat de la echipa U17 preluată de la clubul Galaxy Timișoara și antrenată de Silviu Bălace. Iar ca un amănunt de culoare, a fost ultimul meci pentru brigada clujeană formată din Dan Dreve, Mariu Bălan și Petrică Câmpeanu, cei trei primind, înaintea meciului, plachete drept mulțumire din partea observatorului de arbitri, Fevronia Ion.

În ultimul meci al sezonului, primim săptămâna viitoare vizita liderului Grupei B din play-out, FC Brașov.

Progresul Spartac (antrenor Andrei Erimia): Soare – Leafu, Parfeon, Ed. Radu, Tong (46, M. Dumitru) – Purice (58, Costea), S. Matei – Lixandru, Ohaci (36, I. Tudorache), Grigore (58, Bardot) – Stanciu (cpt.) (58, A. Matei)

CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon – Gîsă, Zurbagiu (cpt.), Moțiu (65, Curea) – Tismonar, Salhi, Tănase (65, Niakate), Martinov (65, Zaluschi), C. Toma – Piftor (65, Paulevici), L. Bodri

Declarații Cosmin Stan

„Un meci fără miză. Tocmai de aceea, ambele echipe au jucat pe cartea atacului. Noi am făcut un meci bun, cred că am fost mai prezenți decât adversarii noștri, am fost echipa care a încercat mai mult, a pasat mai mult, în timp ce Progresul a mizat mai mult pe contraatac. Sper să nu fiu subiectiv, dar rezultatul e neconform cu ceea ce s-a întâmplat în teren. Un rezultat decis de arbitru, cu faza golului 3. Am revăzut acum această fază, de vreo 10 ori m-am uitat la ea, nu știu sincer unde a depășit mingea linia porții. Maniera brigăzii a fost permanent cu echipa gazdă, pentru că probabil așa trebuie să se întâmple, să câștige gazde la ultimul meci al unei brigăzi de arbitri. Asta într-un meci fără miză, foarte spectaculos, dar influențat de greșeli majore de arbitraj. Am văzut toate fazele litigioase acum, după meci. Zaluschi preia la mijlocul terenului, își prelungește mingea pentru că e ținut, în mod normal revii și dai fault. Clar ca lumina zilei! S-a dat invers și galben. Plus că faza penalty-ului a fost foarte încâlcită. Într-adevăr, Trifon intră în adversar, dar mingea rămâne la el din acel clinci. Adversarul nu dă mingea pe lângă el, ci în Trifon. Toate fazele care au fost litigioase, au fost judecate în favoarea gazdelor. După părerea mea, brigada de arbitri a avut clar o influență asupra rezultatului final. Și când spun brigadă, mă refer și la tușier, care a semnalizat gol în minutul 90. Dar noi tot ne uităm și nu vedem unde e golul! Când cade mingea din bară, care în fața porții, clar! În prima fază, în care Toma respinge de pe linia porții, nu se vede absolut nimic”.

„Nu am nimic să le reproșez băieților. Sunt foarte mulțumit de ei, am venit la acest meci cu obiectivul îndeplinit. Am jucat fotbal, am arătat că suntem o echipă preocupată să joace, care e într-o creștere foarte mare în ultimul timp. În că o dată spun, nu meritam să pierdem acest meci!”.

(Despre cooptarea în lot a juniorului Bogdan Sima – născut 2007). „El a făcut pregătirea cu noi în iarnă, s-a antrenat două săptămâni alături de noi. L-am urmărit în continuare, iar în ultimele două săptămâni s-a antrenat din nou cu prima echipă. Și el face parte din grupul de jucători foarte talentați pe care îi are Silviu Bălace la Galaxy, cu care avem o colaborare. Îmi pare rău că jocul a descurs astfel, pentru că aș fi vrut să îl debutez și pe el azi. Dar pe acel final tensionat, nici el și nici Toroc nu au intrat. Nu avea niciun rost, copiii probabil ar fi fost și mai dezamăgiți să piardă acest meci care – nu mă pot abține! – a fost influențat clar de un arbitru aflat la ultimul său meci din carieră. Nu înțeleg de ce trebuia neapărat să câștige echipa gazdă!”.