O înfrângere care nu ştirbeşte o performanţă de excepţie

CSC Dumbrăviţa a fost învinsă cu 3-1 de CSM Deva, în returul semifinalei barajului de promovare în Liga a II-a, dar se califică în ultimul act grație succesului și mai clar din tur, 5-1 la Orăștie. Echipa noastră a condus la pauză, însă a încasat trei goluri destul de ușoare pe final, prea târziu pentru ca hunedorenii să mai spere la întoarcerea rezultatului de miercuri.

Dumbrăvița a început bine jocul, a controlat ostilitățile în prima repriză și a avut primele ocazii clare: Ghinescu (4) – lovitură liberă de 22 de metri, puțin peste poartă și Olaru (20) – șut peste transversală după o acțiune prelungită de atac. Același Andrei Olaru avea să deschidă scorul în minutul 31, după o centrare de pe stânga a lui Martinov, în fața porții. Deva a ieșit la rampă abia spre finalul primei reprize. Mai întâi, a beneficiat de un penalti, dictat la un duel aerian între portarul Trifon și atacantul Kayondo. Goalkeeperul echipei noastre a parat însă execuția de la punctul cu var a lui Țoiu (41). Apoi, în ultimul minut al primului mitan, căpitanul oaspeților, Doboș, a nimerit bara laterală dintr-o lovitură liberă de la 23 de metri lateral dreapta.

Mult mai animată a fost repriza secundă, începută cu o nouă ocazie deveană: Avramovici (48) a șutat prin surprindere de la 22 de metri, l-a prins pe picior greșit pe Trifon, dar acesta a reușit totuși să respingă în corner. Peste două minute, Dumbrăvița a ratat de două ori desprinderea la aceeași fază: mai întâi, Paulevici a tras de la 15 metri, iar Bădescu a respins, pentru ca apoi balonul să fie recentrat de pe dreapta la bara a doua, iar Olaru, din șapte metri, a trimis cu capul peste poartă.

În minutul 73, între buturile echipei noastre a intrat Alexandru Ciui, care a bifat primele minute oficiale din 2022. Iar seria de ocazii ale Devei avea să înceapă peste numai un minut, atunci când Avramovici a nimerit bara laterală din interiorul careului. Scăpat singur cu Ciui, Bloj (77) a nimerit aceeași bară din dreapta poartarului. În cele din urmă, în minutul 79, Avramovici a reușit să marcheze cu un șut din întoarcere, de la 13 metri, după o respingere a defensivei noastre. Trei minute mai târziu, centralul clujean Sorin Vădana a dictat din nou penalti pentru Deva, tot pentru un duel aerian între Ciui și Bloj. A executat Kayondo de la punctul cu var, portarul Dumbrăviței i-a ghicit execuția, dar mai atent pe respingere a fost Avramovici, care a trimis balonul în plasă. În minutul 89, Deva a rămas în inferioritate numerică, Mahadi Kayondo văzând două „galbene” în decurs de câteva secunde, ambele pentru proteste. Chiar și în 10 oameni, oaspeții au mai punctat o dată, în minutul 90+3, atunci când Ciui și Moțiu un s-au înțeles, iar Bloj l-a lobat, cu o lovitură de cap, pe portarul formației noastre.

S-a încheiat 1-3, dar echipa care continuă cursa pentru promovare este CSC Dumbrăvița. Alb-verzii vor întâlni în finală pe CSM Reșița, care a remizat, 1-1, în returul de acasă cu CSC Ghiroda (după ce miercuri se impusese cu 1-0 în deplasare). Prima manșă va avea loc sâmbăta viitoare, tot la Dumbrăvița, iar returul miercuri, 8 iunie, în Valea Domanului.

CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon (73, Ciui) – Bura-Koț, Bain, Moțiu – L. Bodri, Schinteie, Zurbagiu (cpt.) (73, Gologan), Olaru (78, Amariei), Ghinescu – Paulevici (78, Ciubotariu), Martinov (86, Vidican)
CSM Deva (antrenor Ștefan Nanu): Bădescu – Tod (46, Kelemen), Plută, Doboș (cpt.), Vasilescu (53, Sulea) – Bloj, Țoiu (73, Stelea), Dumbrăvean, Cuibari – Avramovici, Kayondo.

Reacția antrenorului

„Cum să îmi pară rău de acest final de joc? Ar fi culmea! Ne-am atins obiectivul, ne-am dorit să ajungem în finală și asta am urmărit. Am făcut schimbări, au intrat jucători care au evoluat foarte puțin. Ciui nu a jucat deloc în 2022, iar Ciubotariu cred că a apărut în două meciuri. Aveam jucători cu cartonașe galbene, pe acest teren moale, și riscam să rămânem fără ei pentru finala barajului. Ne-am atins scopul. Puteau să ne bată și cu 4-1, la fel de bucuros aș fi fost! Despre arbitraj, nu vreau să spun absolut nimic”, a declarat Cosmin Stan, despre returul cu CSM Deva.

În perspectiva barajului final cu CSM Reșița, tehnicianul nostru a făcut următoarele aprecieri: „Un baraj în care Reșița pornește cu prima șansă, dar după rezultatele pe care le-au făcut cu Ghiroda, cred că șansele noastre cresc. E bine că avem o pauză de o săptămână, pentru că e greu să joci din trei în trei zile dacă nu ai un lot foarte numeros. În campionat, am avut o singură intermediară, astfel că nu suntem obișnuiți. Bioritmul e cu totul diferit pentru cum ar fi normal”.

Iar ca o concluzie a performanței realizate până acum… „Mă simt foarte mândru de tot ce e în jurul nostru! Dacă am creat o emulație la Dumbrăvița? Sper că da!”.