Pobeda Dudeștii Vechi, o tradiție fotbalistică de 95 de ani

Următorul nostru adversar din Liga a III-a, Pobeda Dudeștii Vechi (Stár Bišnov, după denumirea în limba bulgară a comunei), e una dintre formațiile cele mai vechi din județul Timiș. În acest an, clubul reprezentativ al bulgarilor din Banat va împlini 95 de ani de existență, iar în prezent traversează cel mai bun moment al istoriei, aflându-se la primul sezon de participare în Liga a III-a.

Ascensiunea fotbalului din Dudeștii Vechi, în perioada sa modernă, a început în urmă cu un deceniu și jumătate. La finele sezonului 2006/2007, Pobeda promova din Campionatul Județean, cu o echipă în care se regăsea deja actualul antrenor-jucător Daniel Vasilcin.

Avându-i pe bancă pe Petre Mirciov și regretatul Sebastian Viruzab, Pobeda a câștigat Seria I a Campionatului Județean, cu o zestre de 63 de puncte (20 de victorii, 3 remize și 5 eșecuri). Golgheterul echipei a fost, în urmă cu 15 ani, Cristian Prochin (28 de goluri), iar lotul îi cuprindea pe Cîrjan, Blaga, Mehno (portari) – Buză, Leban, Boboiciov, Pițov, Branea, Șerban, M. Vasilcin, Augustinov (fundași) – Deciov, D. Vasilcin, Stoiov, Siminiceanu, Gh. Mirciov, Marinescu (mijlocași) – Prochin, Kalapiș, Ioneanu, Bratan (atacanți).

De atunci, au urmat 14 sezoane consecutive cu prezențe în Liga a IV-a Timiș, în care Pobeda s-a remarcat drept una dintre echipele incomode ale județului. Cea mai slabă clasare – locul 12 – s-a înregistrat în sezonul 2015/2016, iar cu excepția sezonului promovării în „C”, „bulgarii” au mai înregistrat o clasare pe podium, în ediția 2016/2017, precum și patru clasări pe locul 4 (2010/2011, 2011/2012, 2013/2014 și 2018/2019).

În ediția trecută de campionat, Pobeda a câștigat întrecerea din Liga a IV-a Timiș, restrânsă din cauza pandemiei, și s-a impus în barajul disputat cu una dintre codașele eșalonului terț, Industria Galda. După 0-0 în tur, „bulgarii” au învins în manșa decisivă, cu 2-1, pe „Hristo Stoichkov Arena” prin reușitele lui Grigore și D. Vasilcin. Echipa utilizată în istoricul meci al promovării a fost Stoianov – B. Străuț (21, Tranculov; 61, Rațiu), Oneț, Solomon, Popovici – R. Boboiciov (61, Ienovan), Vasilcin, Briciu, C. Bogdan (82, T. Budur) – Costescu, Grigore (82, Kalapiș).

O altă performanță remarcabilă la nivel județean a fost câștigarea Cupei României, în 2020, după o finală cu CSU UVT, câștigată cu 2-0 pe stadionul „Dan Păltinișanu”.

În Liga a III-a, formația lui Daniel Vasilcin s-a descurcat onorabil până acum, adunând 15 puncte în cele 14 meciuri disputate (patru victorii, trei remize, șapte înfrângeri), aflându-se pe poziția a 7-a în Seria a 8-a, înaintea penultimei etape.

În primul meci oficial din 2022, Pobeda a remizat pe teren propriu, scor 1-1, cu Avântul Periam, unicul gol al „bulgarilor” fiind marcat de Daniel Vasilcin, din penalty, în minutul 72. Formația din Dudeștii Vechi a aliniat următoarea formulă în jocul de săptămâna trecută: Torok – Lungu, Miculescu, Ardelean, Vincu – Avâdanii (46, Novac), Briciu, Vasilcin, Budur (88, Kalapiș), Rusu – Andriucă (46, Gînju).

Lotul actual al celor de la Pobeda arată astfel:

  • Portari: Stoianov, Torok, Romanov;
  • Fundași: Boboiciov, Miculescu, Ardelean (Unirea Tomnatic)*, Lungu, Tranculov, T. Budur;
  • Mijlocași: S. Budur, Vasilcin, Vincu, Chistrugă, Briciu, Rusu (Irlanda – ligile inferioare), Gînju (Cocoșul Orțișoara), Darloman;
  • Atacanți: Andriucă (Moșnița Nouă), Novac (revenit din Austria), Kalapiș, Costescu.
  • Antrenor-jucător: Daniel Vasilcin

* – în cazul jucătorilor sosiți în pauza de iarnă, sunt trecute echipe lor de proveniență

Meciul CSC Dumbrăvița – Pobeda Dudeștii Vechi se va disputa vineri, 18 martie, de la ora 15.00, în cadrul etapei a 17-a a Ligii a III-a, penultima a sezonului regular.