Politehnica Iași, o formație schimbată radical în ultimele luni

Faza play-off a Cupei României se va deschide pe stadionul „Ștefan Dobay” din Dumbrăvița. Mâine, de la ora 14.30, întâlnim Politehnica Iași, formația cu cele mai multe transferuri efectuate în ultimele două luni dintre toate divizionarele secunde, mutări prin care și-a anunțat clar intenția de promovare în Superliga. Câștigătoarea duelului de mâine se va califica în faza grupelor – marea noutate propusă de noul format al Cupei României.

Formația preluată în vară de Claudiu Niculescu a trecut și continuă să treacă prin transformări radicale la nivel de lot. Din sezonul trecut, au rămas extrem de puțini jucători (Brînză, Ciaun, Kouadio, Fl. Plămadă, F. Cristea, Hrib și Plokhotnyuk), fiind transferați nu mai puțin de 26 de jucători. La unii dintre cei sosiți în pauza de vară, s-a renunțat pentru moment, fiind trimiși împrumut la echipe din eșaloanele inferioare (situația lui Dohotariu, Deac sau Ciubăncan).

În plus, formația din Copou are în lot nu mai puțin de 13 jucători străini, proveniți de pe trei continente – Europa, Africa, America de Sud. Sub comanda lui Claudiu Niculescu se află jucători din Republica Moldova, Argentina, Olanda (câte 2), Macedonia de Nord, Austria, Bulgaria, Anglia, Ucraina, Polonia și Coasta de Fildeș.

Ieșenii au început în forță sezonul de Liga a II-a, cu 10 puncte acumulate în primele patru etape. Au urmat și câteva rezultate contradictorii: o înfrângere cu 2-1 în deplasare, cu CSA Steaua, o victorie grea cu Gloria Buzău, scor 1-0, și o remiză albă la Slobozia, în ultima etapă disputată din campionat. Pauza competițională găsește gruparea moldavă pe locul 4 în clasament, cu 14 puncte (la fel ca Slobozia, Șelimbăr și Unirea Dej).

Formația lui Claudiu Niculescu se laudă cu cea mai bună defensivă a Ligii a II-a, cu numai 4 goluri primite, la egalitate cu CSC Șelimbăr.

Politehnica actuală e considerată continuatoarea vechiului club omonim, dispărut în 2010. În același an, s-a format ACSMU Iași (ulterior CSMS și CSM Politehnica), care în 2018 a câștigat dreptul de a utiliza marca FC Politehnica Iași, fiind în curs demersuri și pentru recuperarea palmaresului vechiului club.

Noul proiect fotbalistic al Iașului a avut parte de o perioadă de succes, întreruptă la finalul ediției 2020/2021, soldat cu retrogradarea în Liga a II-a după șapte sezoane consecutive în elită. În ultimul deceniu, formația din Copou a fost prezentă în premieră într-o competiție europeană majoră – UEFA Europa League, ediția 2016/2017 – unde a fost eliminată în turul 2 preliminar de croații de la Hajduk Split (2-2 la Iași, 1-2 pe „Poljud”).

În ceea ce privește Cupa României, „studenții” ieșeni nu au pus niciodată mâna pe trofeu și nici nu au disputat vreo finală. Punctul maxim în care a ajuns formația din Copou în această competiție este faza semifinalelor. S-a întâmplat în cinci rânduri, ultima oară în sezonul 2019/2020, atunci când a pierdut în dublă manșă în fața lui Sepsi Sfântu Gheorghe – 1-5 în deplasare și 0-3 acasă.

Precedentele prezențe în semifinale pentru echipa din Iași au fost, în ordine invers cronologică, în sezoanele 1984/1985 (0-2 cu Universitatea Craiova), 1977/1978 (0-2 cu Universitatea Craiova), 1962/1963 (3-3 și 1-5 la rejucare cu Siderurgistul Galați) și 1947/1948 (2-3 cu CFR Timișoara).