Primul eșec acasă, la chiar ultima reprezentație pe „Ștefan Dobay” din 2023

Echipa noastră de fotbal a pierdut pe teren propriu în fața Gloriei Buzău, scor 0-1, în cadrul etapei a 14-a din Liga a II-a. A fost primul eșec stagional pe teren propriu (fie că s-a numit „Ștefan Dobay” sau „Emilian Pavel” din Ghiroda), și abia al doilea din 2023, după 1-2 cu FC Brașov, din ultimul meci al sezonului trecut.

Prima repriză a fost lipsită de goluri, însă nu și de faze de poartă, care au început să curgă încă din start. Toroc și Martinov au încercat poarta lui Greab în primele două minute, dar balonul a trecut de fiecare dată peste poartă. Apoi, în minutul 15, Tănase a tras în forță, de la 20 de metri, însă Greab a reușit să respingă spectaculos. Replica Buzăului a venit în minutul 20, prin căpitanul Trebotic, al cărui șut din afara careului a trecut puțin pe lângă. Iar jocul a revenit în jumătatea oaspeților, astfel că în minutul 22 Gladun a reluat prin surprindere, din colțul careului mare, dar balonul a trecut foarte puțin pe lângă țintă.

Au urmat momente mai bune ale Gloriei. În minutul 25, Cristian Dumitru a executat o lovitură liberă din lateral dreapta, din unghi aproape închis, a încercat direct poarta, dar balonul a căzut pe transversală. Apoi, în minutul 29, același Dumitru a șutat de la 18 metri, Trifon a respins în față până la Chică-Roșă, din care mingea a ricoșat în bară. Atacantul buzoian a mai avut o situație notabilă în minutul 33, când a șutat de la distanță, iar Trifon a reținut în doi timpi. Ultima șansă mare a primei reprize ne-a aparținut însă: în minutul 35, Gladun a bătut un corner de pe dreapta, la bara a doua, de unde Mercioiu a reluat cu capul prea moale și pe lângă poartă.

Repriza a doua a început cu golul marcat de buzoieni și care avea să scrie istoria acestui meci. În minutul 49, la o lovitură de colț bătută de pe stânga de Șerban, Trifon a încercat să boxeze în față, dar nu a reușit să respingă, mingea a ajuns la Kamil Wiktorski, iar fundașul polonez a împins-o în plasă, din patru metri. A urmat un joc de luptă, cu ocazii de gol la ambele porți, însă cu tonul dat de alb-verzi care au căutat, fără succes, golul egalizator. În minutul 64, Paulevici a pătruns de pe dreapta și a șutat în forță la colțul scurt, însă fără să îl păcălească pre Greab. Două minute mai târziu, Cristian Dumitru a tras de la 22 de metri, dar Trifon a reușit să rețină în doi timpi. În minutul 72, Andrei Toroc a fost aproape de a repeta golul înscris în poarta Progresului (pătrundere din stânga și șut de la 20 de metri) – dar de data aceasta mingea s-a dus peste poartă. Imediat, pe contraatac, Dumitrache a șutat de la 14 metri, dintr-o poziție foarte bună, pe lângă poartă. Minutul 78 a adus o nouă șansă mare pentru dumbrăvițeni: corner bătut de pe dreapta de Gladun, la bara a doua, pentru „capul” nou-intratului Nortey, însă Greab a reușit să blocheze. Iar un minut mai târziu, un alt jucător intrat pe parcurs, Cibi, a reluat din cădere în transversală. Ultima ocazie mare a meciului a aparținut oaspeților, în minutul 83, la o nesincronizare în defensiva noastră, de care a fost aproape să profite nou-intratul Radic, al cărui șut a fost deviat pe lângă poartă.

S-a încheiat 0-1, iar echipa noastră bifează al patrulea meci consecutiv fără victorie și fără gol marcat. Urmează ultimul joc oficial din 2023, joia viitoare, de la ora 20.00, cu FC Argeș Pitești. Meciul se va desfășura la Mioveni și va fi televizat.

CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon – Amariei, Gîsă, Zurbagiu (cpt.), Gladun – Tănase, Martinov (83, Tismonar) – Paulevici (76, Sofran), Zaluschi (68, Olaru), A. Toroc (76, Cibi) – Mercioiu (68, B. Nortey)

Gloria Buzău (antrenor Andrei Prepeliță): Greab – Mihaiu (7, S. Pîrvulescu), Patapis, Wiktorski, Sălceanu – Trebotic (cpt.) – M. Tănasă, I. Șerban (68, Izata), Dumitrache (83, Dobrosavlevici), Cr. Dumitru (68, Golan) – Chică-Roșă (68, Radic)

Declarațiile antrenorului Cosmin Stan

„Am pierdut meciul de azi pe lipsa de maturitate. Cred că asta a făcut diferența. Meciul a fost destul de echilibrat, dar lipsa de maturitate ne-a dus în această situație, de a ajunge la patru meciuri la rând fără victorie și fără gol marcat. Am dat de acești adversari mai tari, nu am știut cum să îi deschidem și, într-adevăr, cred că maturitatea celor de la Buzău a decis jocul astăzi. Dacă nu făceam greșeli individuale… Chiar ziceam și la meciul cu UTA, un meci bun făcut de noi, am stat mult timp aproape de ei, nu s-a văzut o diferență foarte mare între noi și ei. Exact același lucru a fost și astăzi. Și azi am făcut o greșeală, la care mă așteptam mai puțin, prin Trifon, care nu a prea greșit în campionatul acesta. Dar cum altădată tot el ne-a salvat, nu îi putem reproșa nimic lui Trifon. Dar e clar că din cauza greșelii lui am pierdut meciul de astăzi”.

„Nu m-au convins nici ceilalți atacanți. În afara lui Paulevici, care nici el nu a mai marcat de mult timp, nici ceilalți atacanți din lot nu m-au convins la ultimele meciuri și ultimele antrenamente. De aceea, nu cred că am riscat prin faptul că l-am titularizat pe Mercioiu. Am încercat și alți jucători, pentru că nu am fost mulțumit de atacanți în meciurile trecute. Mercioiu a fost unul dintre cei mai buni în amicalul cu UTA, s-a străduit și azi, dar cred că s-a văzut că nu are meciuri în picioare. Asta cred că a fost problema la el astăzi”.

„E clar că e o îngrijorare când nu reușești să marchezi patru etape la rând. Dar ocazii ne-am creat, și azi am avut situații mari, am avut și bară. Nu am avut nici norocul necesar, dar norocul ți-l faci tu. Tocmai am discutat cu băieții în vestiar și le-am spus că nu suntem o echipă matură și din cauza asta nu marcăm și nu câștigăm. Lucrăm mult la antrenament, dar ceea ce lucrăm acolo pe partea de finalizare nu transpunem în practică la jocuri. Și e același lucru, ne certăm de fiecare dată după meci la analiză, tot discutăm, tot repetăm. E clar că una dintre cauze e lipsa noastră de maturitate”