Rămân doar emoții legate de baraj

Echipa noastră de fotbal a reușit o victorie extrem de importantă astăzi, 2-0 cu Ripensia Timișoara, în etapa a 2-a a Grupei B din play-out-ul Ligii a II-a. În urma acestui succes, diferența de puncte față de prima echipă de sub linia retrogradării directe, care e chiar adversara noastră de azi, a crescut la 14 puncte. În condițiile în care ambele grupări mai au de jucat câte patru partide, putem spune că, prin acest succes, am evitat matematic retrogradarea directă. Rămân mici emoții legate de locul de baraj: Progresul Spartac București a rămas la 13 puncte în urma noastră, dar mai are cinci meciuri până la finalul play-out-ului.

La fel cum s-a întâmplat la ultimele meciuri de pe teren propriu, alb-verzii au început în forță și au încercat o deschidere rapidă de scor. Iar aceasta se putea produce încă din minutul 3, atunci când Piftor l-a lansat pe Paulevici, care a pătruns în careu din lateral dreapta, l-a depășit pe Butnărașu, dar apoi șutul său, din apropierea porții, a fost blocat de Țieranu. Dominarea gazdelor s-a menținut și în următoarele minute, însă fără ca poarta lui Rus să mai fie periclitată. Spre mijlocul primului mitan, Ripensia a prins tot mai mult curaj, a fost tot mai prezentă în jumătatea noastră de teren, iar semnalul a fost dat în minutul 25, de Caius Lungu, care a tras de la 20 de metri puțin peste poartă. Golul a venit spre finalul primei reprize, însă în poarta vizitatorilor. Zaluschi a speculat nesiguranța lui Butnărașu, l-a deposedat pe tânărul fundaș timișorean la 40 de poarta adversă, cei doi au continuat duelul până în careu, unde cel din urmă l-a faultat pe „Zalu”, iar centralul Sorin Vădana a indicat punctul cu var. Transformare fără emoții pentru Călin Toma, care a trimis în dreapta, în vreme ce portarul Rus a plonjat în direcția opusă.

Victoria echipei noastre a fost securizată încă din primul minut al reprizei secunde. Mai exact, din secunda 16, când Zaluschi a speculat o neînțelegere a jucătorilor timișoreni și a trimis o minge peste defensiva adversă, pentru Dragan Paulevici, care a reluat din vole, cu sete, sub transversală. Forcingul alb-verde a continuat și în următoarele minute, același Paulevici fiind aproape de 3-0 în minutul 49, atunci când a șutat din marginea careului, puțin peste poartă. În minutul 52, Tismonar a executat bine o lovitură liberă de la 25 de metri, în dreapta portarului, la rădăcina barei, dar Ionuț Rus a reușit să respingă în corner. O ocazie mare și în minutul 69, când Curea a centrat de pe dreapta, la bara a doua, pentru apariția lui Piftor, care a reluat din alunecare însă a nimerit stâlpul porții ripensiste. Jucătorul nostru s-a și accidentat la această fază, fiind înlocuit în minutul 72. Până la final, mai putem consemna o șansă pentru Ripensia, prin Mihai Ene, în minutul 88, la o lovitură liberă de la 20 de metri, din lateral stânga, bătută pe colțul scurt, însă în plasa laterală.

S-a încheiat 2-0, iar echipa noastră poate răsufla ușurată în privința retrogradării directe. Emoțiile rămân de acum doar în ceea ce privește barajul de menținere, însă și acolo diferența de puncte pare în acest moment liniștitoare. Altfel, CSC Dumbrăvița se poate lăuda cu faptul că a câștigat toate duelurile timișene din acest sezon, toate disputate pe arena „Ștefan Dobay”: 1-0 cu Ripensia și 3-1 cu Politehnica în sezonul regular și azi, în play-out, 2-0 tot cu Ripensia!

În runda viitoare, echipa noastră joacă în deplasare, cu Concordia Chiajna. Meciul e programat sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 11.00.

CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon – Tismonar, Zurbagiu (cpt.), Gîsă, C. Toma – Curea, Salhi – Piftor (72, Capătă), Zaluschi (66, Simon), Martinov (87, Tănase) – Paulevici

Ripensia Timișoara (antrenor Iulian Muntean): Rus – Zamfirescu, Butnărașu (88, Bobocea), Țieranu, C. Lungu – Stoi (cpt.) (53, Vl. Moraru) – D. Ciurel (68, Andreaș), Vidrăsan, R. Morariu (53, Nistor), M. Ene – Sofran (88, Ardeiu)

Declarațiile antrenorilor

COSMIN STAN

„Ne-am atins obiectivul acestui meci, să câștigăm și să fim matematic salvați de ultimele două locuri. Mai rămâne să câștigăm cel puțin un meci, pentru a fi matematic salvați și de jocul de baraj. Sperăm ca acest lucru să se întâmple încă de săptămâna viitoare și să putem, în liniște, să abordăm ultimele jocuri rămase de disputat. În jocul de azi, am fost crispați, ne-a apăsat presiunea meciului, au fost unele momente care nu m-au mulțumit. Per total, sigur că sunt mulțumit, pentru că e o victorie. Dar au fost unele momente în care n-am înțeles… ori relaxare, ori apăsarea sau frica de a câștiga meciul, nu știu care e cauza pentru momentele mai slabe. În vestiar, discutăm tot timpul la pauză. Uneori îți iese, alteori primești gol în primele 5 minute. Vă dați seama, orice antrenor încearcă să își motiveze echipa. Astăzi a ieșit bine, pentru că am dat al doilea gol foarte repede și din acel moment nu cred că s-a mai pus problema învingătoarei”.

„La Piftor a fost vorba de cârcei. Și-a dat drumul prin alunecare. Oricum l-aș fi schimbat, pentru că a făcut mult efort, pe acest teren foarte mare. Chiar dacă marca la acea fază, tot l-aș fi schimbat”.

„Am arătat că suntem cea mai bună echipă din județul Timiș. Pe lângă faptul că ierarhia vorbește clar de acest lucru, pentru a nu mai exista niciun dubiu am și câștigat toate cele trei meciuri cu echipele din județul Timiș”.

„Meciurile din Cupa României, cu CFR Cluj și Rapid, plus acea serie de jocuri cu echipe bune, Dinamo, Csikszereda și Brașov, acele jocuri ne-au făcut să arătăm astfel. Multă lume ne-a blamat că am mers în Cupă atât de departe, iar starea noastră de oboseală s-a văzut clar în meciurile de campionat. Dar am spus și atunci și întăresc și azi acea idee, pe termen lung acele meciuri ne-au ajutat foarte mult. Din punctul meu de vedere, acesta e secretul, de aceea arătăm atât de bine în momentul de față!”.

IULIAN MUNTEAN

„Felicit echipa din Dumbrăvița, care a meritat clar victoria. Din păcate, presiunea pe care am resimțit-o în ultimele săptămâni și-a spus din nou cuvântul. Din nou două goluri, pe două greșeli mari. E o chestiune pe care nu o putem corecta, din păcate. Am avut momente în care am pierdut controlul, iar Dumbrăvița a reușit să profite. Au jucători de valoare, care știu să speculeze astfel de momente, pe când la unii dintre jucătorii noștri își spune foarte clar cuvântul tinerețea. Am crezut că vom ieși mai montați în repriza a doua, mai ales că am luat gol după acel penalty, dar în primul minut din repriza a doua, la o neînțelegere între doi jucători cu experiență la Liga a II-a, s-a făcut 2-0. S-a turnat plumb în picioarele jucătorilor noștri, ne-au trebuit vreo 10 minute să ne revenim și să începem să punem și noi presiune pe poarta lor. Din păcate, nici măcar n-am înscris. Nu poți să emiți nicio pretenție când nici nu poți pune probleme la poarta adversă. E vorba deja de încredere. După cele patru înfrângeri consecutive din această primăvară, încrederea jucătorilor s-a șubrezit, iar asta s-a văzut astăzi. În momentul în care trebuie să dai o pasă dar îți tremură glezna, nu mai e același lucru ca în prima sau a doua etapă când am intrat mai încrezători în teren”.