Suntem în grupele Cupei României! Calificare decisă la „loteria” penalty-urilor

Echipa noastră de fotbal a reușit o calificare istorică în faza grupelor din Cupa României. Astăzi, în play-off, alb-verzii au eliminat Politehnica Iași, la loviturile de departajare. A fost 0-0 după 90 și apoi 120 de minute de joc, iar la „loterie” ne-am impus cu 7-6.

Jocul a fost influențat de starea terenului, unul pe care apa băltea după ploile abundente din ultimele zile. În aceste condiții, jucătorii celor două echipe au fost nevoiți în primul rând să își mențină echilibrul și apoi să încerce să construiască. În prima repriză, alb-verzii au dominat teritorial, însă ocazii mari au apărut în dreptul ieșenilor. Cristea (min. 12), a tras peste poartă de la 20 de metri, apoi Lică (20) a reluat cu capul după un corner, iar mingea a fost respinsă din fața liniei de Bain, pentru ca Ștefanovici (41) să încerce de la mare distanță poarta lăsată liberă de Trifon, dar Tănase a intervenit și a respins. Faza s-a repetat și în primele secunde ale mitanului secund: Trifon a ieșit dintre buturi, iar Ștefanovici, de la 25 de metri, a ratat ținta. Fazele de poartă au început să se înmulțească în ultimul sfert de oră al timpului regulamentar. Simon (78) a întreprins o acțiune personală pe stânga și a șutat în forță, la colțul scurt, dar Jankov a respins în corner. Apoi Bain (82) a reluat cu capul, puțin alături, după o centrare de pe stânga a lui Ghinescu. Din nou Ștefanovici (83) a prins un șut puternic, de la 20 de metri, din lateral stânga, dar Trifon a respins spectaculos. Ultima ocazie importantă i-a aparținut lui Simon (87), care a tras din unghi, din lateral dreapta, spre colțul lung, dar mingea a ieșit în aut de poartă, după ce a „prins” și bara.

S-a intrat în prelungiri, unde echilibrul s-a păstrat. Cristea (94) și-a încercat norocul cu o reluare pe spate, însă mingea a trecut pe lângă. Apoi Simon (96) a șutat din colțul careului, din dreapta, însă balonul a trecut puțin pe lângă stâlpul de la colțul lung. Karachanakov (97) a reușit o acțiune personală pe stânga, dar de la marginea careului a tras pe lângă. Iar același jucător al ieșenilor, în minutul 100, a tras în forță de la 20 de metri, dar Trifon a respins spectaculos.

După o a doua repriză de prelungiri dusă cu greu de jucătorii celor două echipe, tot mai obosiți cu fiecare minut ce trecea, s-a ajuns la „loteria” penalty-urilor, acolo unde alb-verzii s-au impus cu 7-6.

De la formația noastră, au înscris Ghinescu, Grancea, T. Bodri, Simon, Tănase, Bura-Koț și Martinov, ratând doar Olaru (în a patra serie). Ieșenii au punctat prin Hrib, Fosu-Mensah, Ștefanovici, Karachanakov, Tomczy și Telcean, ratând Cristea (prima execuție, minge reținută de Trifon) și Kouadio (pe lângă poartă).

Urmează grupele Cupei României, acolo unde, în mod sigur, ne vom duela cu cel puțin două reprezentante ale Superligii.

CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon – Bura-Koț, Gîsă, Bain – Bickling (90+1, Grancea), Tănase, D. Popa (112, Olaru), Ungureanu (61, T. Bodri), Ghinescu (cpt.) – Simon, Paulevici (49, Martinov)

Politehnica Iași (antrenor secund Mugurel Cornățeanu): Jankov – Kouadio, V. Lică (cpt.) (109, Niamțu), Fosu-Mensah, Finica – F. Cristea, Telcean, Cracea (69, Karachanakov), Ștefanovici – Dumitru (69, Hrib), Plokhotniuk (74, Tomczyk)

Declarațiile antrenorilor

COSMIN STAN

„Am trecut cu bine de primul meci din această săptămână. Am dorit să ne calificăm, am făcut-o, suntem în faza grupelor. Așteptăm să vedem ce adversari vom avea. Sper să avem cei mai puternici adversari posibili, pentru că de aceea am ajuns până aici, să putem să ne duelăm cu echipe cât mai tari. Începem de acum să ne gândim la meciul cu Ripensia. De la stadion, mergem direct la refacere cu toată echipa, pentru că încărcătura a fost foarte mare. Terenul a fost mocirlos, din păcate”.

„Înainte de penalty-uri, i-am simțit bucuroși pe băieți. Exact asta am mai trăit acum vreo 10 ani, tot în Cupa României, pe când antrenam Juventus Pișchia. Am avut un meci cu Poli II, mi se pare, s-a ajuns și acolo la penalty-uri. După cele 120 de minute, toată lumea râdea, eu n-am intervenit și am pierdut acel joc. Am învățat din acel meci. La meciul promovării, de la Reșița, era la fel… După ultimul fluier, se îmbrățișau de zici că am câștigat barajul. I-am muștruluit un pic, s-au concentrat foarte bine și am câștigat. Exact același lucru s-a întâmplat și la meciul de astăzi”.

„Avem teren, dar de două zile plouă încontinuu. Era greu ca suprafața de joc să reziste. Vedeți că la nivelul întregii țări sunt astfel de probleme. Sunt aceste stadioane noi, făcute în ultimii ani, cu gazon destul de prost, care se rupe. Dar asta e starea nației!”.

„Bickling s-a accidentat la cap în primele secunde ale meciului și a jucat bandajat. Despre accidentarea din minutul 90, nu știu ce să spun, nu cunosc starea lui. L-am întrebat doar, în glumă: «Știi cum te cheamă?». Mi-a zis că da și l-am lăsat în pace. O să vorbesc cu doctorul, să vedem exact starea lui. El a mai jucat pe final, la Chiajna, dar azi a fost primul lui meci ca titular. Are 17 ani, e un copil de încredere, de moral. Eram sigur că dacă trece cu bine peste începutul meciului, își va da drumul. Cum l-am câștigat pe Pașcalău acum două săptămâni, cred că astăzi am mai câștigat unul, pe Bickling!”.

MUGUREL CORNĂȚEANU

„Important este că am ieșit cu toți jucătorii sănătoși de pe teren. E clar că nu ne doream să jucăm 120 de minute azi. Felicităm echipa gazdă. La loteria penalty-urilor, se poate întâmpla orice. Suntem mulțumiți de atitudinea jucătorilor, după un drum foarte lung. Sperăm să ne recuperăm cât mai repede, pentru că ne interesează meciul de sâmbătă, cu Minaur, în care ne trebuie cele trei puncte. De acum, ne axăm pe campionat. A trebuit să împărțim lotul, pentru că avem și noi problemele noastre medicale. Acasă au rămas doar opt jucători și nu puteam să deplasăm toată echipa. Am preferat să menajăm o parte a lotului, ne-am completat pentru această deplasare și de la juniori și asta e… Claudiu Niculescu a rămas acasă, cu ceilalți jucători, care s-au pregătit cu el. Una peste alta, azi a fost un joc greu, de luptă, de bătaie, pe un teren foarte dificil. În anumite momente, am încercat să și pasăm, cât ne-a permis și suprafața de joc. Cum spuneam, suntem mulțumiți de atitudine. E bine că am debutat un juniori de 16 ani, pe Niamțu”