Următorul adversar: CSM Slatina, o formație ce vine pe val la Dumbrăvița

În etapa a 10-a din Liga a II-a de fotbal, echipa noastră va fi vizitată de o altă nou-promovată. E vorba despre CSM Slatina, formație ce nu avut nevoie de timp de acomodare cu noul eșalon, reușind să adune până acum 15 puncte (dintre care 10 doar în ultimele patru runde!).

Slatina e un oraș cu o veche tradiție fotbalistică, dar care niciodată nu a participat în primul eșalon. După cum se știe, singura reprezentantă a județului Olt în elită a fost FC Olt Scornicești, între 1979 și 1980. Însă orașul reședință de județ nu a ajuns niciodată la acel nivel, iar o explicație ar putea fi dată prin numărul mare de echipe care l-au reprezentat în sistemul divizionar, dar care n-au avut „bătaie lungă”: Oltul, Gloria, Dinamo, Energia, IPA, Sportul Muncitoresc, Metalurgistul, FC, IELIF, Aluminiu, Oltul (un altul!), Alro. Și totuși, vorbim despre un oraș în care se respira fotbal de un nivel destul de ridicat încă din perioada interbelică. Oltul Slatina a ajuns în runda preliminară a fazei naționale a Campionatului Național în 1924/1925 – 0-2 cu Fulgerul CFR Chișinău și 1929/1930 – 0-1 cu RGM Timișoara.

Actualul club de ligă secundă, CSM Slatina, a fost înființat în 2009, iar doi ani mai târziu a promovat în „B”, schimbându-și denumirea în FC Olt Slatina și având terenul propriu la Piatra Olt. În 2012, secția de fotbal de la CSM s-a desființat, fiind preluat de Alro Slatina, club ce se afla deja în liga secundă. Noua echipă, ACS FC Olt Slatina, s-a desființat în 2015.

Secția de fotbal a Clubului Sportiv Municipal s-a reactivat în 2018, echipa fiind înscrisă în Liga a IV-a Olt, competiție pe care a câștigat-o cu victorii pe linie! După un sezon perfect, a venit și promovarea în eșalonul terț, în urma unui baraj în dublă manșă cu laureata județului Dâmbovița, Gloria Cornești.

În sezonul 2018/2019, în Liga a III-a, campionatul s-a întrerupt după 16 etape disputate, din pricina pandemiei de coronavirus. În acel moment, CSM Slatina ocupa locul 3 în Seria a III-a, la egalitate de puncte cu liderul Progresul Spartac. FRF a decis că promovarea se va juca printr-un baraj în dublă manșă între primele două clasate din cele cinci serii, iar Slatina a izbutit două victorii cu 1-0 în fața bucureștenilor și a promovat în „B”. În eșalonul secund, echipa nu a rezistat însă decât un sezon, după ce a ocupat locul 18 în sezonul regular și locul 6 – penultimul – în Grupa A din play-out, în ediția 2020/2021.

Șocul retrogradării a trecut însă rapid pentru CSM Slatina, care s-a întors în Liga a III-a cu gândul la revenirea în „B”, pe care a și reușit-o. Oltenii au câștigat Seria a 6-a (41 de puncte în 18 etape în sezonul regular și alte 17  acumulate în play-off). La baraj, în semifinale, CSM Slatina a trecut de FC Pucioasa cu un dublu 2-0, pentru ca în finală să treacă dramatic de AFC Odorheiu Secuiesc. După 0-0 în turul de la Slatina, a fost 1-1 în manșa decisivă după 120 de minute, oltenii impunându-se la loviturile de departajare cu 5-4. Așadar, o promovare similară cu cea reușită de alb-verzii noștri, în dauna Reșiței!

CSM Slatina se laudă cu un start bun în actuala ediție a Ligii a II-a, iar acum, când am trecut de jumătatea sezonului regular, putem spune că nu sunt semne pentru o nouă retrogradare rapidă, precum cea din 2021. Echipa ocupă locul 8 după 9 runde disputate, are 15 puncte acumulate și vine la Dumbrăvița după patru meciuri din care a scos 10 puncte. În cele cinci jocuri disputate până acum în deplasare, formația olteană a adunat 8 puncte, din două victorii (3-0 la Concordia Chiajna și 1-0 la Metaloglobus) și două remize (1-1 la Gloria Buzău și 0-0 la FC Brașov). Unicul eșec pe teren străin s-a consemnat într-un duel cu o altă nou-promovată, Minaur Baia Mare, 1-2. Să mai spunem că defensiva slătineană e una dintre cele mai solide din Liga a II-a, cu doar 6 goluri primite – la fel ca Unirea Slobozia și CSC Șelimbăr.

Cele 13 goluri marcate de CSM Slatina în actualul sezon sunt împărțite între opt jucători: Sălcianu, Dinu, Doman, Toma, Nițu – câte două, Trașcu, Popovici, Neicu – câte unul.

Portari: Ionuț Pop, Cătălin Preduț, Simion Velcu;

Fundași: Alexandru Dinu, Robert Gherghe, Laurențiu Hagiu, Marian Manea, Ionuț Mitran, Alexandru Sălcianu, Andrei Trașcu;

Mijlocași: Cristinel Dinu, Cătălin Doman, Beniamin Enache, David Oprescu, George Leață, Alexandru Neagu, Radu Necșulescu, Ștefan Pisăru, Alexandru Popovici, Constantin Radu, Marian Șerban, Alexandre Oliveira, Dorin Toma, Remus Trancă;

Atacanți: Marius Neicu, Luis Nițu, David Palade, Abel Stan.

Antrenor: Daniel Oprescu

Partida CSC Dumbrăvița – CSM Slatina se va disputa sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”.