Următorul adversar: Frontiera Curtici, din nou în Liga a III-a după 16 ani

Fotbalul are o tradiție veche în orașul de la granița cu Ungaria. Clubul Frontiera s-a înființat în 1929, iar după o jumătate de secol petrecută la nivel județean, a început să aibă prezențe în eșalonul al treilea începând cu anii 80.

Frontiera Curtici a câștigat Campionatul Județean Arad în sezonul 1981-1982, reușind în premieră promovarea în Divizia C, după două victorii în barajul în dublă manșă cu laureata din Timiș, Auto Timișoara (2-1 și 3-2). Aventura în eșalonul al treilea a durat însă doar un an, iar la finele sezonului 1982-1983, Frontiera a ocupat locul 16 (ultimul) în Seria a VIII-a a Diviziei C și a revenit din nou în fotbalul județean.

Revenirea în întrecerea națională s-a produs după aproape două decenii. În sezonul 2001-2002, „Fronti” a câștigat Divizia D Arad și a obținut promovarea după un baraj în manșă unică, cu bihorenii de la Foresta Tileagd (scor 2-1), meci disputat la Timișoara, pe stadionul „Electrica”.

A urmat cea mai bună perioadă din istoria fotbalului din Curtici, cu trei prezențe consecutive la nivelul Ligii a III-a. În sezonul 2002/2003, echipa a ocupat locul 10, apoi în 2003-2004 a încheiat pe locul 2 în Seria a VIII-a, la zece lungimi în spatele liderului Unirea Dej, care a obținut promovarea în „B”. În următoarea ediție, 2004-2005, rezultatele au fost mult mai modeste, iar „Fronti” a ocupat locul 12 în Seria a VII-a (penultimul) și a retrogradat.

Alb-albaștrii de la graniță au mai fost aproape de o revenire în Liga a III-a la cinci ani de la retrogradarea din 2005. În sezonul 2009-2010, Frontiera a fost laureata Ligii a IV-a Arad, dar a pierdut barajul cu Autocatania Caransebeș, scor 0-2.

Soarta le-a surâs „grănicerilor” în ediția trecută de campionat. Frontiera Curtici a câștigat campionatul restrâns al Ligii a IV-a Arad, disputat de-a lungul a numai 9 etape. „Fronti” a acumulat 19 puncte (6 victorii, un egal, o înfrângere și a stat o rundă, din cauza numărului impar de echipe). De această dată, formația din Curtici a fost mai norocoasă la barajul susținut cu o codașă din Liga a III-a, Hermannstadt II. Arădenii s-au impus cu 2-1 în deplasare, iar în returul de pe teren propriu au remizat, scor 3-3.

Lotul care a izbutit a treia promovare în Liga a III-a din istoria Frontierei Curtici a fost următorul: Mucha, Nan (portari), Morar, Gligor, Ali Tolmbaye, Gurban, Abrudan, Vereş, Dochiţa (fundaşi), Varga, Coşa, Hanc, Buzgău, Petcuţ, Aslău, Ciupuligă, Avrămuţiu, Popescu, Zsogo, Vărădean, Chiş (mijlocaşi), Huţanu, Brânduşe, Mihai. Antrenor: Radu Anca.

Reobișnuirea cu Liga a III-a nu a fost tocmai ușoară. Cu toate acestea, „Fronti” e aproape sigură de prezența în acest eșalon și în viitorul sezon. Echipa se află acum pe locul 8 (cu perspective de a termina cu o treaptă mai sus, în funcție de rezultatele din ultima etapă a sezonului regular). Diferența față de echipa aflată pe locul 9 (singurul direct retrogradabil din această serie), Avântul Periam, e însă de 12 puncte.

De altfel, Frontiera s-a impus chiar etapa trecută în deplasarea de la Periam, scor 1-0, prin golul din minutul 52 al mijlocașului Cristian Moldovan. Același jucător a văzut însă și un „roșu” direct, în minutul 75, astfel că va fi suspendat pentru duelul de sâmbătă, cu CSC Dumbrăvița. Iată echipa aliniată la acest joc de antrenorul Radu Anca: Mucha – Morar, Ali Tolmbaye, Puta, A. Popescu – Moldovan, Coșa, Avrămuțiu, Vereș (33 Huțanu; 57, Lolea) – Andrieș (84, Cleuță) – Burlă.

Lotul de jucători pe care se bazează Frontiera Curtici în această primăvară arată astfel:

  • Portari: Mucha, Nan;
  • Fundași: Ali Tolmbaye, Gligor, Morar, Vereș, Popescu, Puta, Cleuța, Zsogo;
  • Mijlocași: Varga, Pavel, Burlă, Andrieș, Moldovan, Huțanu, Coșa, Prică, Ciupuligă;
  • Atacanți: Avrămuțiu
  • Antrenor: Radu Anca

Partida Frontiera Curtici – CSC Dumbrăvița, din etapa a 18-a (ultima) a sezonului regular din Liga a III-a, va avea loc sâmbătă, la ora 15.00.