Următorul adversar: Metaloglobus, una dintre cele mai longevive divizionare secunde

În etapa a 9-a a Ligii a II-a de fotbal, echipa noastră va bifa prima deplasare din istoria sa, pentru un meci oficial, în București. Vom juca pe terenul echipei Metaloglobus, una dintre cele mai longevive participante din actuala configurație a eșalonului secund, unde traversează al șaselea sezon consecutiv. La acest capitol, trupa din Pantelimon se află la egalitate cu Ripensia Timișoara și e depășită doar de Politehnica Timișoara (care e la cel de-al șaptelea sezon la rând în „B”).

Metaloglobus e unul dintre cluburile cu o oarecare tradiție în Capitală, care a supraviețuit perioadei de tranziție, fatală pentru cele mai multe dintre grupările legate de o întreprindere. S-a înființat în 1956, fiind legată de fabrica omonimă, care fusese deschisă în perioada interbelică de industriașul Manfred Weiss. De-a lungul anilor, pe poarta întreprinderii Metaloglobus au ieșit diverse produse din metal și oțel, de la gloanțe, lanterne și boilere, pentru ca din 1965 să se specializeze pe producția de jucării de metal, foarte populare în epocă. Fabrica a fost privatizată și mai există și în prezent, fiind patronată de sirianul Imas Kassas, cel care este și principalul finanțator al clubului de fotbal.

În cea mai mare parte a existenței sale, Metaloglobus a evoluat în ligile inferioare de la nivelul municipiului București, făcând pasul spre eșalonul al treilea abia în 2011. Promovarea în „B” s-a consemnat în 2017, iar de atunci evoluează, cum spuneam, fără întrerupere la acest nivel. Iată clasările băieților din Pantelimon în sezoanele petrecute în liga secundă:

2017/2018 – locul 16

2018/2019 – locul 9

2019/2020 – locul 7 (la întreruperea cauzată de pandemie)

2020/2021 – locul 10 (sez. reg.); locul 3 (Grupa A, play-out)

2021/2022 – locul 10 (sez. reg.); locul 3 (Grupa A, play-out)

În momentul de față, Metaloglobus traversează, fără doar și poate, cea mai dificilă perioadă de la promovarea în Liga a II-a. După opt etape, echipa ocupă ultimul loc în clasament, cu un singur punct acumulat, și acela în prima etapă (1-1, în Ghencea, cu CSA Steaua). Vorbim despre singura formație care nu a reușit să obțină nicio victorie în actuala stagiune și despre gruparea cu cel mai slab atac al campionatului.

Din cauza rezultatelor modeste, conducerea a decis despărțirea de antrenorul Eugen Trică, înlocuitorul său fiind Eusebiu Tudor, care a debutat pe bancă etapa trecută, în eșecul cu 0-2 din deplasare cu FK Csikszereda. Statistic vorbind, Metaloglobus vine după șapte înfrângeri consecutive (ultimele trei chiar fără gol marcat!), iar pe terenul propriu din Pantelimon nu a mai câștigat de șapte luni și jumătate – 1-0 cu CSC Șelimbăr, la 26 februarie, aceasta fiind și singura victorie acasă din 2022!

Odată cu schimbarea antrenorului, Metaloglobus a suferit o pierdere și mai mare, prin plecarea principalilor marcatori din ultimele sezoane, frații Ovidiu și Claudiu Herea. De altfel, toate cele 3 goluri izbutite de echipă în acest sezon poartă semnătura lui Ovidiu Herea!

Banderola de căpitan la Metaloglobus a fost preluată de fundașul George Caramalău, cel mai vechi jucător al echipei, care până la cei 27 de ani pe care îi are a evoluat doar pentru gruparea din Pantelimon. La acest capitol, al longevității în tricoul alb-bleu, e secondat de Andrei Sava, aflat la echipă din vara lui 2016.

Lotul actual al celor de la Metaloglobus cuprinde următorii jucători:

Portari: Dragomir, Gavrilaș, O. Ivan, Nedelcovici;

Fundași: Caramalău, L. Cazan, Chatziterzoglu, Coman, Goge, D. Lung, Moisie, Pătlăgică, A. Răuță, A. Sava, A. Sin;

Mijlocași: R. Cristea, C. Drăgan, A. Gheorghe, Grosu, Liș, D. Liță, R. Neacșu, G. Șerban, A. Sîrbu, Zakir;

Atacanți: Huiban, D. Ilie, Potecea

Partida Metaloglobus București – CSC Dumbrăvița, din etapa a 9-a a ligii secunde, se va disputa sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 11.00, și nu va fi televizată.