Următorul adversar | Renașterea unei foste campioane: Oțelul Galați

În ultima etapă a sezonului regular din Liga a II-a, primim vizita unei alte echipe promovate la acest nivel în vara anului trecut, Oțelul Galați. Vorbim despre echipa venită din Liga a III-a cu cel mai puternic impact în acest sezon. Formația de la Dunăre ocupă locul 3 înaintea acestei runde și se află printre echipele care au deja asigurată prezența în play-off (alături de primele două clasate, CSA Steaua București și Politehnica Iași).

Galațiul fotbalistic a fost într-o suferință profundă în ultimul deceniu. După surprinzătorul titlu de campioană adjudecat la finalul sezonului 2010/2011, Oțelul Galați a intrat pe o pantă descendentă, care a devenit tot mai abruptă odată cu agravarea situației financiare și a datoriilor, care au dus în cele din urmă la faliment, în 2016. În același an, suporterii Oțelului au fondat clubul Asociația Suporter Club Oțelul Galați, înscris în Liga a IV-a, care avea să obțină palmaresul și culorile clubului omonim fondat în 1964 abia în anul următor.

„Noul” Oțelul a ieșit rapid din sfera fotbalului județean, câștigând Liga a IV-a Galați la prima participare, în sezonul 2016/2017. La barajul de promovare în Liga a III-a, a întâlnit laureata județului Iași, Unirea Micești. După o înfrângere cu 0-1 în turul desfășurat în deplasare, Oțelul a obținut promovarea după ce s-a impus cu 2-0 în manșa decisivă.

Au urmat cinci sezoane consecutive în Liga a III-a, aproape de fiecare dată Oțelul numărându-se printre protagonistele seriei din care a făcut parte. Primele două participări au adus tot atâtea clasări pe a treia treaptă a podiumului Seriei 1 (după Aerostar Bacău și FK Csikszereda, în 2017/2018, respectiv după Gloria Buzău și Bucovina Rădăuți, în ediția 2018/2019). Sezonul 2019/2020, neterminat din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus, a fost încheiat pe locul 6 – ocupat în momentul întreruperii campionatului.

Pretențiile reale la promovare au venit însă în campionatul următor. În sezonul 2020/2021, Oțelul Galați a câștigat Seria 2, iar în semifinala barajului de promovare a eliminat Foresta Suceava (3-0 acasă, 0-0 în deplasare). Visul promovării a fost însă frânt în finală, de rivala istorică a gălățenilor, Dacia Unirea Brăila. După 1-1 la Galați, brăilenii s-au impus pe teren propriu cu 1-0 și au obținut biletele pentru Liga a II-a. În ediția următoare, promovarea nu le-a mai scăpat însă „siderurgiștilor”, care l-au numit le cârmă pe omul care a dus Oțelului singurul titlu de campioană din palmares, Dorinel Munteanu. Gălățenii au câștigat din nou Seria 2, iar în semifinala barajului de promovare s-au întâlnit din nou cu Foresta Suceava, de care au trecut fără mari probleme (1-0 în deplasare și 2-0 acasă). În duelul decisiv pentru „B”, Oțelul s-a duelat cu Dante Botoșani, iar manșa tur a consemnat o remiză, în deplasare, 1-1. În returul de la Galați, Oțelul a obținut însă promovarea de o manieră entuziasmantă – victorie cu 3-0 – spre bucuria celor peste 13.000 (!) de spectatori prezenți pe stadion.

Și iată că, înaintea întâlnirii cu echipa noastră, Oțelul are chiar perspectiva unei a doua promovări consecutive, de această data în Superliga! În actualul sezon, trupa lui Dorinel Munteanu s-a remarcat printr-o excelentă organizare defensivă și printr-un joc fizic (elemente specifice echipelor antrenate de cel poreclit „Neamțul”).

Înaintea etapei a 19-a, Oțelul are a doua apărare a campionatului (11 goluri primite), capitol la care mai bine stă doar CSM Slatina (10 goluri primite). De altfel, gălățenii au reușit să obțină 13 puncte din ultimele 5 etape, fără să primească niciun gol. Formația de la Dunăre a încasat ultimul gol în etapa a 13-a în eșecul cu 0-1 de la Slobozia – care a punctat atunci din penalty. Din acțiune, băieții lui Dorinel Munteanu n-au mai încasat gol de la 1 noiembrie, data la care remizau acasă cu Gloria Buzău (1-1)!

26 din cele 35 de puncte ale Oțelului au fost obținute în meciuri desfășurate pe teren propriu, acolo unde echipa încă nu a cunoscut gustul înfrângerii. Un rol esential în această statistică îl are și publicul gălățean, care a populat bine stadionul din localitate la fiecare meci de pe teren propriu. De altfel, conform site-ului lpf2.ro, Oțelul Galați conduce în topul spectatorilor din Liga a II-a, cu o medie de 5.140 de privitori la meciurile de acasă. Într-un top al întregului sezon, două meciuri ale Oțelului ocupă locuri pe podium: cel din prima etapă (0-0 cu Politehnica Iași) – urmărit de 9.000 de spectatori și cel din runda trecută (1-0 cu FK Csikszereda) – la care au venit 8.000 de fani. Primul loc în această ierarhie e ocupat de derby-ul Dinamo – Steaua, urmărit de 18.000 de spectatori și organizat pe cel mai mare stadion din țară, Arena Națională.

În deplasare, Oțelul a obținut 9 puncte (2 victorii, 3 remize și 3 înfrângeri). De remarcat că în ultimele 7 meciuri disputate pe teren străin, gălățenii au marcat numai două goluri (în remiza 1-1 cu CSC Șelimbăr și în victoria cu 1-0 de la Ripensia). Excepția de la regulă e reprezentată de prima partidă disputată în deplasare în actualul sezon, victoria cu 3-1 cu Dinamo.

Iată cum arată lotul Oțelului Galați în momentul de față:

Portari: Cosmin Dur-Bozoancă, Darius Paharnicu, Rareș Pop;

Fundași: Ștefan Farcaș, Cosmin Ghiocel, Gabriel Nedelea, Dan Panait, Andrei Rus, Cristian Sîrghi, Francisco Yabre;

Mijlocași: Mihai Adăscăliței, Denis Bordun, Cristian Ciobanu, Juri Cisotti, Antonio Cruceru, Vasile Jardan, Ricardo Kip, Laurențiu Maxim, Mario Mitoi, Ionuț Neagu, Alin Nica, Rareș Scocîlcă, Octavian Ursu, Diego Zivulic;

Atacanți: Ilya Dimitrov, Gabriel Cârjan, Andreas Chirițoiu, Kehinde Fatai, Răzvan Gorovei.

Partida CSC Dumbrăvița – Oțelul Galați va avea loc duminică, de la ora 13.00, pe stadionul „Ștefan Dobay”.

Foto: Facebook – SC Otelul Galati