Cosmin Stan: „Echipa are potențial pentru un loc mult mai bun”

Formația noastră de Liga a III-a a intrat deja într-o binemeritată vacanță, după un sezon de toamnă greu, dar care, la final, a adus satisfacții. Pentru a analiza și mai în detaliu ceea ce s-a întâmplat în etapele scurse din acest sezon, l-am provocat la un dialog pe antrenorul principal al echipei, Cosmin Stan.

Cosmin, să o luăm cu începutul. În vară ai acceptat provocarea venită de la Dumbrăvița, după o perioadă de pauză în activitatea ta. Ce te-a convins să accepți să te alături clubului?

Într-adevăr, după ce am plecat de la Carani am luat o pauză, una forțată, și din cauza situației cu coronavirusul. Nici acum nu am inima împăcată că m-am întors, pentru că fotbalul încă nu e ceea ce ar trebui să fie. E foarte mult hazard în tot ceea ce facem în pregătire și mie, unul, nu-mi plac lucrurile acestea. Mie îmi place ca totul să fie foarte bine calculat, pun mare preț pe amănunte. Eu sunt un antrenor care încerc să merg aproape de perfecțiune, astfel că nu-mi plac lucrurile pe care nu le pot controla. Deci, nu mă simt încă în largul meu.

Referindu-ne la ceea ce ai început la Dumbrăvița, în vară ai fost nevoit să faci, practic, o reconstrucție a lotului. Foarte puțin jucători din sezonul trecut au rămas și pentru această stagiune.

Pentru mine, asta era cea mai mică problemă. Și la ultimele echipe pe care le-am antrenat, tot cam același lucru am făcut, adică, în primă fază, am evaluat lotul și apoi am început să schimb și să aduc jucători care vor să se antreneze, să facă performanță, care vor să ajungă la un nivel superior și care fac fotbalul și cu plăcere. Faptul că am schimbat aproape în întregime lotul de jucători, n-a fost o problemă. Pentru alți antrenori sau alți oameni de fotbal, poate că e o problemă desatul de mare. Dar mie îmi plac foarte mult astfel de provocări, când schimbi cu totul echipa, pleci de la zero, ai un timp foarte scurt la dispoziție și reușești să atingi un nivel foarte bun. Și la Dumbrăvița, am reușit foarte repede să închegăm o echipă, să avem un joc destul de spectaculos și să avem rezultate bune încă de la început.

Iar asta cu atât mai mult cu cât se remarcă, în primul rând, tinerețea actualului lot, cu o medie de vârstă care trece puțin peste 22 de ani. Cât e de greu să lucrezi cu atât de mulți jucători cruzi?

Cu siguranță, nu e ușor să lucrezi cu jucătorii tineri, dar ai o satisfacție mult mai mare atunci când îi vezi că progresează, când auzi și vezi că echipe de nivel superior sunt interesate de ei. Satisfacția asta cred că depășește greutatea muncii cu jucătorii tineri.

Iarna găsește echipa pe locul 4, cu prezența în play-off aproape asigurată. Sunt 22 de puncte obținute în 13 meciuri. Te mulțumește acest bilanț?

Din ceea ce am discutat la început cu cei din conducere, nu aveam presiunea rezultatului, dat fiind faptul că suntem o echipă nou formată. Dar firește că eu, ca antrenor, am pus această presiune asupra jucătorilor în vestiar. E clar că nu ne-am gândit, atunci când am plecat la drum, că până la finalul anului vom avea aproape asigurat locul de play-off. Însă eu, în sinea mea, asta am și vrut, în momentul în care m-am reapucat de antrenorat. Locul 4 e mai mult decât mulțumitor, dar eu cred că echipa asta are potențial și pentru mai mult. Am avut și două-trei meciuri cu sincope, dar aproape etapă de etapă am jucat un fotbal bun și cred că meritam puțin mai mult. Cu câteva puncte în plus… Am pierdut câteva puncte prostește, probabil din cauza tinereții. Dacă aveam puțină maturitate, poate că acum discutam chiar de primele două locuri. Dar sunt niște pași care trebuie urmați și nu trebuie să ne grăbim. Suntem aproape de play-off, în ceea ce privește rezultatele, situația e bună. Sperăm să ne asigurăm și matematic acest loc încă din prima etapă a sezonului de primăvară. Iar apoi, să vedem de pe ce loc pornim în play-off. Dacă e locul 4, tindem spre locul 3. Dacă e locul 3, tindem spre 2. Și tot așa mai departe…

Spuneai că echipa ar fi putut avea câteva puncte în plus. A fost acea perioadă dificilă, dintre etapele 7 și 9, cu înfrângeri în fața Lipovei și la Dudeștii Vechi, urmate de o remiză, acasă, cu Frontiera Curtici. A fost aceea cea mai grea perioadă a sezonului?

Ați remarcat foarte bine… A fost perioada de mijloc, în care am avut o cădere, una explicabilă însă. Au fost foarte multe probleme de sănătate, am avut jucători de bază trecuți prin infectarea cu coronavirus. Ne-a prins total descoperiți în acel moment, ca lot de jucători. Meci de meci, am avut 3-4 jucători importanți lipsă, iar lucrul acesta s-a văzut.

Echipa a trecut apoi peste acel moment și ar fi de remarcat că băieții s-au simțit bine și în fața porții. Dumbrăvița are al doilea atac al seriei și o medie de două goluri marcate pe meci. Ai pus accent în mod special pe faza ofensivă?

Da. Atâta timp cât ne-am propus un fotbal spectaculos, e clar că ne-am dorit să marcăm cât mai multe goluri. Chiar dacă, după Ghiroda, suntem a doua echipă ca eficacitate ofensivă, aș spune că puteam avea mult mai multe goluri marcate, pentru că am ratat foarte mult. În ciuda acestor cifre, ne lipsește încă omul de gol. Dacă vă uitați peste marcatorii din acest sezon, veți vedea că ei provin din toate compartimentele, sunt 12 marcatori, iar golgheterul echipei are doar cinci goluri marcate. Am spus asta pentru a întări încă o dată ideea că ne lipsește omul de gol. Dacă aveam acel atacant care să bage mingea în poartă la multele ocazii pe care le-am avut meci de meci, probabil că aveam și mai multe puncte în clasament, și mai multe goluri marcate.

Vei căuta acest om de gol și în această iarnă?

Clar! În mod obligatoriu! E probabil singurul lucru care ne lipsește în momentul de față.

Pe lângă un atacant, sunt și alte posturi pe care dorești să le acoperi? Preconizezi multe schimbări de lot în această iarnă?

Nu, în niciun caz! Echipa e sudată, jucătorii încep să se simtă între ei tot mai bine. Nu vom face greșeala să lăsăm să plece prea mulți jucători și să vină alții în locul lor. Probabil ne vom despărți strict de jucătorii care nu au dat încă randamentul scontat la momentul în care mă așteptam. E vorba de maximum 3-4 jucători. Iar în locul lor, pe lângă atacantul pe care îl așteptăm, vor veni probabil încă câțiva juniori de 2003-2004, pe care să îi pregătim de acum pentru sezonul viitor, pentru a face pasul mai ușor. Vor fi jucători care încă nu au jucat la nivel de seniori, iar această jumătate de an i-ar putea ajuta mult.

S-a conturat, în linii mari, programul de pregătire pentru iarnă?

Sigur. Băieții au o binemeritată vacanță până pe 24 ianuarie, cu program individual de pregătire în această perioadă. Din 24 ianuarie începem pregătirea până la începerea campionatului, cu antrenamente zi de zi, iar pentru jucătorii tineri vor fi și câte două antrenamente zilnice. Vom avea și foarte multe meciuri amicale. Sperăm să ne prindă bine această pregătire și să avem mari speranțe pentru partea a doua a sezonului.

Cosmin, îți mulțumim pentru acest dialog și îți dorim, cu acest prilej, sărbători fericite și multă putere de muncă în 2022!

Mulțumesc, asemenea! Sărbători fericite întregii comunități dumbrăvițene!