Următorul adversar: CFR Cluj, cea mai galonată formație românească a mileniului

În etapa a 2-a din Grupa C a Cupei României, vom înfrunta o formație ce nu mai are nevoie de foarte multe prezentări. E vorba despre CFR Cluj, campioana en titre a României și singura reprezentantă a fotbalului nostru în primăvara europeană în sezonul actual. Gruparea feroviară, ce activează în cartierul clujean Gruia, va serba, la 23 noiembrie, 115 ani de la înființare, dar plasarea ei în topul all-time al performanțelor din fotbalul românesc se datorează ascensiunii spectaculoase din ultimele două decenii.

CFR Cluj a ieșit din anonimat la începutul mileniu. În 2002, a izbutit promovarea în Divizia B, iar doi ani mai târziu a promovat în eșalonul de elită, unde activase ultima oară în sezonul 1975/1976. S-a stabilizat în prima divizie fără mari probleme și e actualmente una dintre cele mai vechi componente ale Superligii (traversează al 19-lea sezon consecutiv la acest nivel). În 2008, a cucerit în premieră titlul de campioană, punând la vremea respectivă punct unei perioade de 17 ani de dominație a cluburilor bucureștene (începând cu sezonul 1991/1992, toate titlurile au fost împărțite între Steaua, Dinamo și Rapid). Între timp, a ajuns la 8 titluri de campioană, situându-se pe locul 3 într-un top all-time al laureatelor primei noastre divizii, după Steaua și Dinamo.

Mai mult decât atât, în ultimii cinci ani formația clujeană a dominat autoritar fotbalul românesc, reușind să câștige titlul de cinci ori consecutiv – 2018, 2019, 2020, 2021, 2022. Dacă va reuși să se impună în Superliga și în acest sezon, va egala o performanță reușită, în istorie, doar de Chinezul Timișoara și Steaua București, care au cucerit șase titluri consecutive, în perioadele 1922-1927, respectiv 1993-1998.

În Cupa României – competiție în care ne vom duela cu gruparea din Gruia – are patru trofee (2008, 2009, 2010 și 2016), plus o finală pierdută în 2013. De asemenea, CFR Cluj a cucerit tot de patru ori Supercupa României (2009, 2019, 2018 și 2020).

De-a lungul ultimului deceniu și jumătate, CFR Cluj s-a afirmat din plin și pe plan european. Chiar și în sezonul în curs, a reușit calificarea în play-off-ul UEFA Conference League, unde va întâlni, în dublă manșă, celebra Lazio Roma.

Iată și lotul de care dispune în prezent antrenorul CFR-ului, Dan Petrescu:

Portari: Simone Scuffet, Mihai Pînzariu, Rareș Gal, Cristian Bălgrădean, Răzvan Sava;

Fundași: Karlo Brucic, Andrei Burcă, Cristian Manea, Jean Claude Billong, Rareș Bălan, Denis Kolinger, Yuri Matias, Mario Camora, Christopher Braun, Ibrahima Mbaye, Japhet Muanza;

Mijlocași: Roger Junio, Ciprian Deac, Claudiu Petrila, Vito Hammershoy-Mistrati, Bismark Boateng, Ovidiu Hoban, Mihai Bordeianu, Lovro Cvek, Karlo Muhar, Mihai Gîdea, Tudor Lucaci, Cătălin Itu;

Atacanți: Jose Gomes, Cephas Malele, Emmanuel Yeboah, Gabriel Debeljuh, Daniel Bîrligea, Rangelo Janga, Sergiu Buș.

Partida CSC Dumbrăvița – CFR Cluj se va disputa pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din cartierul clujean Gruia, mâine (joi), de la ora 18.15. Meciul va fi televizat de Digi Sport, Orange Sport și Prima Sport.

Foto: Facebook – Fotbal Club CFR 1907 CLUJ