Următorul adversar: CSC Ghiroda, revelația Seriei a 8-a

În cea de-a doua etapă a play-off-ului din Seria a 8-a a Ligii a III-a, ne deplasăm pe terenul vecinilor de la CSC Ghiroda și Giarmata Vii. Următorul nostru adversar e un club cu greutate la nivelul județului Timiș, care și-a început ascensiunea fotbalistică în urmă cu un deceniu și care traversează cel mai bun moment de la înființare!

Povestea revitalizării fotbalului din Ghiroda a început în 2010, atunci când a luat ființă, în localitate, ACS. În numai doi ani, gruparea de lângă Timișoara a ajuns în Liga a IV-a, reușind să promoveze din Campionatul Județean, în sezonul 2011/2012, deși începea returul din postura de outsider. La jumătatea acelui sezon, Progresul Ciacova ocupa prima poziție în Seria a II-a, dar a doua clasată, ACS Ghiroda, a reușit un veritabil tur de forță în primăvară și și-a adjudecat titlul și promovarea. Cheia succesului a fost reprezentată de campania inspirată de achiziții din iarnă, printre cei veniți numărându-se cel ce avea să devină un veritabil simbol al Ghirodei fotbalistice, Alexandru Baranyi, adus de la Voința Șandra. După 14 goluri marcate pentru fosta sa echipă în tur, Baranyi a punctat de 30 de ori în primăvară pentru ACS Ghiroda, care a încheiat pe primul loc, cu un total de 80 de puncte obținute în 30 de etape și cu un golaveraj de 117-23.

Antrenorul echipei era Alin Miloș, iar lotul care a reușit promovarea în Liga a IV-a, în urmă cu un deceniu, arăta astfel: Mateescu, Vlas (portari) – Hodineanțu, Giuchici, Bura, Borchescu, Danci, Stanciu, Chițoiu, Bogdan, Hodoșan (fundași), Neagoe, Andrei, Plopeanu, Mititelu, Cândea, Crainic, Onosă (mijlocași), Iordache, Iloiu, Prisecariu, Baranyi, Ciublea (atacanți).

Peste alți doi ani, s-a arătat prima oportunitate de a promova în Liga a III-a. ACS Ghiroda a câștigat eșalonul al patrulea din Timiș în 2013/2014, după o luptă aprigă cu ASU Politehnica Timișoara, dar a fost învinsă în barajul ce se disputa pe atunci în manșă unică de reprezentanta județului Alba, Industria Galda de Jos. A fost 2-2 după 90 și apoi 120 de minute de joc, pentru ca ardelenii să se impună la loviturile de departajare cu 6-5.

În următoarele două sezoane, titlul a revenit actualelor divizionare secunde, ASU Politehnica (2015) și Ripensia (2016), ediții în care trupa din Ghiroda s-a clasat pe a treia treaptă a podiumului. Odată dispărute din competiție cele două timișorene, Ghiroda și-a asumat statutul de favorită și a câștigat la pas ediția 2016/2017 a Ligii a IV-a Timiș, acumulând 86 de puncte (14 peste următoarea clasată, Voința Biled) și având aproape +100 la diferența de golaveraj  – 138-39! De această dată, Ghiroda nu s-a mai încurcat nici la baraj, trecut între timp la sistemul în dublă manșă. Adversară i-a fost campioana județului Hunedoara, Inter Petrila, de care a dispus în ambele confruntări: 2-1 la Petrila (goluri Baranyi 41 și Pătrașcu 53) și 3-1 la Ghiroda (goluri Pătrașcu 2, Baranyi 54 și Centea 90+3). În meciul promovării, campioana Timișului a aliniat formula Dubou – Firuț (58, Centea), Stefanovici, Gavriluță, Damian – Gaidoș, L. Naidin – Mancaș (77, C. Popa), Pătrașcu (78, B. Filimon), S. Budur – Baranyi (79, Dochița). Să mai spunem că în lotul de promovare al Ghirodei figura și actualul nostru portar, Alexandru Ciui.

La primele patru ediții în Liga a III-a, formația din Ghiroda (trecută din al doilea sezon la o nouă formă de organizare, prin actualul Club Sportiv Comunal) nu a reușit să se apropie de podium. S-a clasat pe locul 9 în 2017/2018, pe 11 în 2018/2019, întreruperea din 2019/2020 a găsit-o pe locul 8, iar în ediția trecută de campionat, 2020/2021, a încheiat pe locul 5 sezonul regular.

În actuala ediție de campionat, CSC Ghiroda a surprins însă plăcut și a dominat Seria a 8-a, pe care a condus-o în cea mai mare parte a întrecerii. După cele 16 meciuri disputate în sezonul regular, trupa lui Răzvan Leucă a acumulat 38 de puncte (12 victorii, 2 egaluri, 2 înfrângeri) având cel mai bun golaveraj, cel mai bun atac și cea mai bună apărare (36-12, +24)!

La fel ca formația noastră, Ghiroda a început cu stângul play-off-ul pierzând în prima etapă, pe teren propriu, 1-2 cu Șoimii Lipova. Jichici a marcat pentru timișeni în minutul 57, după ce Mancaș ratase o lovitură de pedeapsă, cu două minute mai devreme. Arădenii au înscris prin Filimon (12 – tot din penalty) și Rusu (în al patrulea minut de prelungire).

În acest sezon de primăvară, CSC Ghiroda propune un interesant „mix” de experiență și tinerețe, având și un nucleu rodat în precedentele ediții ale Ligii a III-a. Iată lotul pe care îl are acum sub comandă Răzvan Leucă (între paranteze sunt trecute formațiile de la care provin jucătorii sosiți în pauza de iarnă):

Portari: R. Mikloș, Mosoarcă (Ripensia), Ciocan;

Fundași: Sporin, Coroiu, Hecsko, Bîrloveanu (Pobeda), D. Pop (Șimian), Rosuș, Coroiu, Andreșoiu;

Mijlocași: Mancaș, Trandu (Periam), Grancea, Precup, Românu, Cluci, Ehling, Zavaleche, Velcan, Hissein, S. Dan;

Atacanți: Jichici, Bădăuță, Stupu.

Meciul din etapa a 2-a a play-off-ului, CSC Ghiroda – CSC Dumbrăvița, va avea loc vineri, 8 aprilie, de la ora 17.00, pe arena „Emilian Pavel”.