Dupa un astfel de meci, pierdut de gazde, de regula suporterii, cronicarii si staff-ul acestora fie blameaza propriii jucatori, fie incrimineaza arbitrajul, fie si una si alta. Fata de ce s-a petrecut vineri pe “Stefan Dobay” insa, nu ar fi corect sa procedam conform acestui “obicei”.

In primul rand, alb-verzii (cu Ghinescu indisponibil in ultimul  moment si Gologan accidentat, cu Zurbagiu, Bura-Kot, Maric si Dobie nerefacuti complet) au prestat un joc bun si, poate cel mai laudabil, au luptat si au crezut in revenirea pe tabela pana in ultima secunda. Poate neverosimil, dar au dominat partida, chiar si in 10 (dupa eliminarea lui Zurbagiu din minutul 23) si apoi 9 (eliminat Martinov in minutul 81), singura perioada, scurta, in care lipovanii au fost la carma jocului fiind cea de dupa golul doi, cand gazdele au parut putin descumpanite. Cu un pressing agresiv si continuu, castigand aproape toate duelurile unu-la-unu, dumbravitenii au construit atac dupa atac, ceea ce le-a lipsit, dincolo de experienta si maturitate (minusuri asumate de la inceputul sezonului), fiind acuratetea ultimei pase sau centrari si precizia la finalizare.

Apoi, despre arbitraj putem spune mai intai ca nu a sanctionat un posibil fault (lovitura cu cotul) asupra lui Motreanu cu cateva momente inaintea primului gol (marcat de Trabalka, care a deviat cu capul o centrare din dreapta, trimisa de Suslak cu stangul, in minutul 11), dar posibila infractiune nu a fost foarte clara si se poate da credit brigazii. Ceea ce i se poate reprosa centralului este maniera rigida, in litera si nu in spiritul regulamentului, in care a judecat acordarea celui de-al doilea cartonas galben, in cazul eliminarilor: la prima, Zurbagiu a incercat sa joace cu capul o minge respinsa de apararea oaspetilor si, printr-un gest reflex, a jucat mingea cu mana, dar, in aprecierea noastra, nu a oprit un atac promitator, cum e stipulat in “Legile jocului”, iar mingea ajunsese la Trabalka, care in loc sa o joace s-a oprit si a cerut avertizarea lui Zurbagiu (daca arbitrul aplica legea avantajului, aceleasi “Legile jocului” spun ca ulterior nu se mai acorda avertisment, chiar daca atacul era promitator); in cazul lui Martinov, a sanctionat excesiv gestul acestuia de a tranti mingea de pamant, ca reactie nervoasa la o aruncare de la margine mutata cu cativa metri mai in spate. Insa, aceste sanctiuni puteau fi evitate usor de jucatorii nostri, daca Zurbagiu nu ar fi luat primul galben pentru atitudine ireverentioasa fata de central, iar Martinov si-ar fi stapanit nervii.

Soimii au profitat pana la urma de superioritatea numerica, au aparat destul de bine avantajul luat la inceputul partidei si au inscris golul doi in urma unui corner, tot cu capul (Filimon, min. 74). S-a dovedit astfel ca inceputul “schiopatat” al lipovenilor a fost accidental, ca valoarea lor este indiscutabila, fiind o echipa foarte solida – la propriu (talia majoritatii jucatorilor fiind peste medie) si la figurat – si matura, cu multi jucatori experimentati, cu jocuri in ligi superioare, precum Suslak, Nicolescu, Salhi, Bozian,Trabalka sau Polgar, calitati care vineri s-au tradus prin pragmatism. Ceea ce, pana la urma, accentueaza meritele tinerilor jucatori ai gazdelor.

Au evoluat formatiile:

CSC Dumbrăvița: Trifon – Motreanu (min. 57, Maric), David, Bain (min. 57, Bura-Kot), Berivoescu – Zurbagiu, Schinteie (min. 77, Dobie) – Tismonar (min. 57, Degau), Martinov, L. Bodri – Paulevici (min. 77, Pituc).

Pe bancă: Ciui – Maric, Bura-Kot, Dobie, Degău, Pițuc, Andrei. Antrenor: Cosmin Stan

Soimii Lipova: Iliescu – Suslak (min. 87, Polgar), Nicolescu, A. Popa, Aldan – Brad (min. 46, Ban), Salhi (min. 77, Simion), Gavrilă, Bozian (min. 46, Ciubancan) – Trabalka (min. 88, Hategan), Filimon.

Pe bancă: R. Buta – Polgar, Dolga, Gherasim, Hațegan, Ban, D. Ciubăncan, Simion, T. Bodri. Antrenor: Flavius Sabău

Arbitri: Raul Bădărău (Hunedoara), Răzvan Nistoran (Reşiţa), Claudiu Doarvoas (Mintia – Hunedoara)

Observatori: Mihai Marcu (Oradea), Miodrag Mihai (1 Decembrie – Ilfov).

Iata declaratiile celor doi antrenori:

Cosmin Stan: „Este foarte greu să vorbesc pentru că vreau să mă detașez de arbitraj, să mă ocup doar de joc. Însă, am ajuns să fim învățați un regulament propriu de un copil de 21 de ani. Faze identice în care am primit explicații frumos, la alte meciuri, astăzi au fost judecate cum știam noi înainte, cum ar veni pe un regulament vechi. Incredibil, nu mai înțeleg nimic. Nu îl acuz pe arbitru de rea voință, cu toate că a cam fost contra noastră tot meciul. Am jucat în 10, apoi în 9 și lipovanii nu ne-au fost superiori. Tot noi am fost la cârmă, dar este adevărat că sunt experimentați, stau bine în teren și cred că astăzi i-au interesat doar punctele. Ca să concluzionez, a fost un meci echilibrat, cu un plus pentru noi. Am câștigat majoritatea duelurilor unu la unu, iar golurile au fost întâmplătoare. Nu s-a simțit omul în minus și pe final doi oameni în minus, chiar noi am avut trei șuturi pe poartă în ultimele 10 minute.”

Flavius Sabau: „Am jucat mai direct datorită stării proaste a terenului, ne-a ieșit bine. Am marcat primii și am mai ratat prin Bozian și Filimon. Cu adversarul în inferioritate am și construit, ne-am dominat adversarul în a doua repriză, după ce prima a fost echilibrată. Nu ne-am aruncat la joc în superioritate, aveam avantaj pe tabelă și am dorit să fim pragmatici. Am urmărit punctele, nu putem construi pe un teren neîngrijit, il știam de la Cupă și am trimis un om să-l vadă înainte. Am întâlnit un adversar bun, agresiv, au încercat să facă pressing sus, dar am replicat cu minge lungă. Mă bucur că mai întâlnim și adversari care joacă fotbal, dar fiecare își câștigă meciurile cum consideră de cuviință. Urmează o etapă acasă, cu Pecica, vrem continuitate la victorii ca să recuperăm punctele pierdute.”